Beirut: Sastanak lidera Hezbollaha i Hamasa

2. Nov 2017. | 10:46 | NV
Screen-Shot-

Generalni sekretar libanskog šiitskog pokreta Hezbolah Sayyed Hassan Nasrallah u Bejrutu se susreo sa Zamjenikom šefa političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Salehom Al-‘Arourijem, prenosi libanski Al Manar.

U saopštenju nakon sastanka se kaže da su dvije strane razgovarale o nedavnom uništavanju tunela u Gazi od strane izraelske vojske.

Times of Israel, pozivajući se na medije bliske Hamasu, kaže da je lider Hezbollaha izrazio saučešće “mučenicima” ubijenim u izraelskom napadu i “naglasio koheziju i solidarnost u slučajevima cionističkih napada.”

“Dva lidera su naglasila važnost saradnje dva pokreta otpora”, kaže se dalje u izvještaju.

Sastanci predstavnika ova dva pokreta su rijetki, a ovaj posljednji dolazi samo sedmicu nakon što su predstavnici Hamasa boravili u Teheranu, gdje su se sastali sa visokom iranskom delegacijom.

U augustu je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman, tokom sastanka sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Nikky Haley, izjavio da Al-‘Arouri planira napasti ciljeve u Izraelu iz Libana, podsjeća Times of Israel.

Liberman je tada dodao da Al-‘Arouri pokušava “ojačati veze između Hamasa i Hezbollaha pod iranskim kišobranom i uz asistenciju Iranske revolucionarne garde sa komandantom Qassemom Soleimaniom.”

Al Manar također ističe da su lideri Hezbollaha i Hamasa razgovarali o različitim temama, poput pomirenja Hamasa i Fataha u Gazi pod pokroviteljstvom Egipta.

Inače, danas u Londonu se obilježava stogodišnjica Balfourove deklaracije koja je omogućila uspostavu Izraela. Obilježavanju će prisustvovati britanska premijerka Theresa May i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

 

NV

Na vrh