Bez dogovora o akcizama nema kredita MMF-a

2. Jan 2017. | 11:15 | NV
timthumb

Iako su od jučer na snazi akcize na duhan i alkohol, nema akciza na gorivo jer još nema dogovora vlasti u BiH. Iako je u Dopunskom pismu namjere Međunarodnog monetarnog fonda naglašeno da su akcize uslov za drugu tranšu kredita zbog primjedbi na način raspodjele prihoda od akciza, sve je na čekanju, piše federalna.ba.

Nakon niza poskupljenja goriva dobra vijest za vozače, ali i naftaše je da ih 1. januara na pumpama neće dočekati novo poskupljenje, ovaj put zbog akciza ili Zakona o akcizama, koji nije prošao u Predstavničkom dom Parlamenta BiH, a kasnije i u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Bilo je planirano povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

“Akcize neko treba platiti, a to su bh. građani. Trenutno u strukturi cijene goriva osim osobne akcize imamo dodatak za autoceste 10 feninga i dodatak za održavanje postojećih cesta 15 feninga. S ovih 15 feninga – da li će ići u osnovnu akcizu ili u neku posebnu na račun – to nam nije jasno”, kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftaša u BiH.

Vlasti RS-a, FBiH i BiH nekoliko puta obećale su povećanje akciza, a obavezale su se i Dopunskim pismom namjere prema MMF-u da će najkasnije u januaru 2017. povećati akcize na gorivo. No, zbog neslaganja o uplatama na jedinstveni račun sredstava, nema novca MMF-a, ali ni drugih kredita. Upitna je i gradnja poput one na Koridoru 5C i Luci Brčko.

“Smatram da ćemo imati dovoljno vremena da Zakon o akcizama usvojimo dok sredstva ne budu operativna. Nakon potpisivanja on treba proći put ratifikacije – Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara, za šta objektivno treba vremena”, navodi direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Akcize na gorivo povlače i dugogodišnji zahtjev poljoprivrednika plavi dizel. No, Zakon o akcizama se ne smije uslovljavati jer je međunarodna obaveza, tvrdi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“To niko ne dovodi u direktnu vezu. Pitanje akciza zapalo je u ćorsokak ponajviše zbor raspodjele sredstva koja bi se na taj način ubrala”, ističe Šarović.

Bez usvajanja zakona o akcizama odgađaju se značajne investicije kao što je gradnju Koridora 5c od 156 miliona eura te dodatnih 56 miliona eura za obnovu cesta u Federaciji. Ništa od tih investicija neće biti izvodivo. Zakon o akcizama na gorivo inicijalni je zahtjev MMF-a za drugu tranšu kredita od 80 miliona eura.

 

NV / federalna.ba

Na vrh