Bh. film u Rimu

8. Feb 2017. | 15:55 | NV
rim

Sutra u Rimu počinje drugi po redu Round Trip Festival, koji je ove godine posvećen kulturnoj razmjeni između Italije i Bosne i Hercegovine.  Ovaj Festival predstavlja razmjenu programa u koji uključuje prikazivanje filmova zemlje koja je u fokusu u kino klubu “Il Kino”, nakon čega će Italijanski filmovi biti prikazani u Bosni i Hercegovini. Prošle godine u oviru programa predstavljana je razmjena između Njemačke i Italije. Festival se ove godine održava od 9. do 12. februara.

Osnovni cilj Festivala je stvoriti suradnju između filmskih autora iz različitih zemalja, te omogućiti razmjenu iskustava uglavnom između filmskih autora, ali i filmskih autora s publikom iz različitih zemalja. Projekat je podržao Državni ured za film pri Ministarstvu kulture Italije. 

Ovogodišnji program realizovan je u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika BiH a u okviru programa prikazat će se filmovi:


– SOUL TRAIN, dokumentarni film Nermina Hamzagića 9. februara u 21:30 i 12. februara u 21:30;
 NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA, igrani film Ines Tanović 10. februara u 21:30;

– selekcija kratkih igranih filmova JOŠ JEDAN DAN, Tine Šmalcelj; SJEĆAM SE, Elme Tataragić; INVERZUM, Damira Bašića i CRVENI SNIJEG, Mersihe Husagić 11. februara u 21:30.

 

Gosti programa bit će rediteljica i scenaristica Tina Šmalcelj i glumica Maja Izetbegović te će sa njima biti održani razgovori nakon projekcija filma.

NV / foto pixabay.com

 

Na vrh