BH-Gas: Jonsko-jadranski gasovod kroz BiH je poželjan

27. Feb 2017. | 21:12 | NV
bh-gas

Posljednjih dana u medijima su prisutne informacije da je BiH uspjela osigurati svoje učešće kao tranzitna zemlje u planiranom regionalnom Jonsko-jadranskom gasovodu, a što je navodno dogovoreno na ministarskom sastanku u Azerbejdžanu, Baku, 22-23. februara 2017. godine, a povodom toga oglasili su se iz BH-Gasa.

Činjenica jeste da je BH-Gas u više navrata upućivao incijative prema nadležnim institucijama u kojima je naglašen značaj i potreba uključivanja naša zemlje u ovaj projekat (nedavno je upućena i informacija prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u okviru pripreme za navedeni sastanak). Također je činjenica da tokom izrade studije za IAP projekat učešće BiH nije bilo adekvatno na način da je veći fokus stavljan na otkazani projekat Južni tok, a rezultati same studije su doveli do toga da je BiH izostavljena kao tranzitna zemlja pomenutog gasovoda, kažu iz ove kompanije.

Međutim, kako BH-Gas nije prisustvovao pomenutom sastanku u Bakuu (konferencija bila na ministarskom nivou), ne možemo potvrditi ni opovrgnuti da je donesen zvaničan zaključak da trasa gasovoda prelazi preko teritorije BiH, već je isto predloženo samo u formi incijative, shodno nama raspoloživim informacijama. BH-Gas pozdravlja angažovanost svih učesnika u ovom procesu da se osigura tranzitni gasovod preko BiH, ali navedeno mora biti u formi zvaničnog dogovora. BH-Gas, u slučaju da bude u mogućnosti da potpiše dokument kojim će trasa IAP-a prelaziti preko BiH to isto će i učiniti, ali u tom slučaju takav dokument će učiniti javno dostupnim i transparentnim.

S naše strane BH-Gas poduzima i nastaviće poduzimati maksimalne napore da se postigne ovaj strateški cilj, te ćemo u tom kontekstu biti na usluzi zvaničnim institucionalnim nastojanjima da se isto i postigne, poručuju iz ove kompanije.

 

NV

Na vrh