BH-Gas: Rekordna potrošnja prirodnog gasa u BiH

9. Jan 2017. | 17:27 | NV
bh-gas

Kompanija BH-Gas je obavjestila javnost da je u toku jučerašnjeg dana Federaciji BiH isporučeno 1.652.732 kubika gasa, od čega Sarajevogasu 1.394.079 kubika. Ova potrošnja prirodnog gasa je zadnji put registrovana prije 5 godina.

Kako bi objasnili šta prirodni gas znači za Kanton Sarajevo i za čitavu Federaciju BiH, a sa aspekta trenutne potrošnje prirodnog gasa, prezentovaćemo podatak da potrošnja od 1.652.732 čini 90% ukupnog dnevnog kapaciteta gasovoda u BiH, kažu iz ove kompanije. Istovremeno, Kanton Sarajevo, odnosno Sarajevogas je u mjesecu julu ukupno potrošio 1.523.662 kubika gasa, a sada samo za jedan dan je potrošio 1.394.079 miliona kubika gasa. Za 3 dana mjeseca januara Federacija BiH je potrošila ukupnu količinu gasa, koja je npr. isporučena u ljetnim mjesecima, konkretno julu. BH-Gas je ovim pokazao spremnost da svim potrošačima isporuči potrebne količine gasa.

Svi ovi podaci se daju ne samo zbog statističkog evenidentiranja potrošnje prirodnog gasa, već upravo suprotno, da se prezentuju podaci koji potvrđuju da čitav sistem nabavke i potrošnje gasa se odvija u Federaciji BiH, a da Republika Srpska ima gotovo pa zanemarivo učešće u ukupnoj potrošnji.

 

NV

Oznake:

Na vrh