BH Gas: Rješavanjem problema zagađenosti u Brodu, Hrvatska guši Sarajevo i Zenicu

9. Nov 2017. | 19:02 | NV
rafinerija bosanski brod foto patria(1)

Vlada Hrvatske i Vlada bh. entiteta Republika Srpska potpisale su ugovor o povezivanju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu sa plinovodom iz Hrvatske.

Hrvatski Premijer Andrej Plenković rekao je prije nekoliko dana da se stanovnici brodskog Posavlja s problemom onečišćenja zraka susreću godinama, te da će rješenje koje je prihvatila hrvatska Vlada rezultirati poboljšanjem kvalitete zraka i smanjenjem zdravstvenih rizika.

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić i njegov savjetnik Almir Bečarević rekli su danas na konferenciji za novinare da Federacija BiH definitivno ostaje bez plinovoda iz pravca Hrvatske, ukoliko se Rafinerija spoji na hrvatski plinovod na način kako je to dogovoreno prije nekoliko dana između Vlade bh. entiteta RS i Vlade Hrvatske.

Federacija se trenutno ruskim plinom snabdijeva preko Srbije. Dnevni kapacitet od oko 1,2 miliona kubika – koliko trenutno može ući plina u Federaciju – jedva su dovoljni za Sarajevo i za kompaniju Mittal u Zenici.

“Plan je da iz pravca Hrvatske izgradimo plinovod do Zenice, kao drugi pravac odakle bi Federacija dobivala plin. Nažalost, spojili se Rafinerija u Brodu na hrvatski plinovod preko starog naftovoda kako su dogovorili prije nekoliko dana iz RS-a i Hrvatske, više neće biti interesa za daljnju gradnju prema Zenici, što FBiH stavlja u jednu vrstu izolacije“, upozoravaju iz BH Gasa.

Salkić je danas na konferenciji za novinare rekao da nije korektno da Hrvatska rješava problem zagađenosti zraka u Bosanskom i Slavonskom Brodu, a da istovremeno u isti problem gura Sarajevo, ali i neke druge gradove u BiH, poput Zenice.

Podsjetio je da je plinovod do Sarajeva napravljen upravo zbog prekomjerne zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH. Taj plinovod je manjih kapaciteta, i dotrajao je. Ako se Sarajevu sada onemogućava da poveća te kapacitete i povećava broj potrošača plina, zrak u Sarajevu će biti dodatno zagađeniji.

Samo u prošlog godini Vlada KS je u više navrata tokom zime proglašavala vanredno stanje zbog prekomjerne zagađenosti zraka u Sarajevu.

“Ni jednog trenutka iz FBiH, a pogotovo iz BH Gasa, nismo protiv tog da Rafinerija ima prirodni gas. Međutim, korištenjem starog produktovoda u funkciji gasovoda za Rafineriju, kako je i danas saopćeno, obesmišljena je gradnja gasovoda Brod – Zenica“, kaže Bečarević. On pojašnjava da je raniji dogovor bio da gasovod iz Broda ide do Zenice, a da se na njega priključi i Rafinerija. Sada kada je Rafinerija dobila samostalan izvor plina, neće biti interesa za gradnju gasovoda prema Zenici.

“Nije nam jasno zbog čega Hrvatska pristaje na ovaj projekt, pogotovo kada znamo da imamo potpisana tri pisma namjere da će Hrvatska graditi gasovod do Broda, a mi iz Broda prema Zenici. Od ovoga što su dogovorili Hrvatska i RS korist će imati samo Rafinerija u Brodu i isporučilac gasa, kompanija gospodina Čermaka, koja će prometovati s nekoliko stotina miliona KM. Ni građani RS neće imati koristi od ovoga“, kaže Bečarević.

 

NV / NAP

Na vrh