Bh. političari s Mogherini u otvorenom dijalogu o problemima u BiH

4. Mar 2017. | 23:06 | NV
lideri(2)

U zgradi Delegacije EU održan je sastanak lidera stranaka SDA, SBB, SNSD, SDS, DF, HDZ 1990, predstavnika SDP BiH, PDP-a i HDZ BiH s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, piše Patria.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da je posjeta Mogherini došla u pravom trenutku, kada su političke strasti u BiH vrlo uzburkane.

“Današnji sastanak i vrlo otvoren razgovor o svim pitanjima pokazao je da je dijalog jedini način i sredstvo da idemo ka EU. Za mene je vrlo važno da je danas gospodin Dodik potencirao svoju opredijeljenost za evropski put. Razgovaralo se i o stanju u javnim servisima, RS, FBiH, reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, ali ono što je važno jeste da je sastanak protekao u jednoj uljudnoj, konstruktivnoj i ja bih rekao kreativnoj atmosferi”, naveo je Radončić.

Kako je istakao Radončić bilo je riječi i o reviziji presude BiH protiv Srbije o čemu je svako iznio svoje stavove.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica se drugi obratio novinarima u Sarajevu kazao je da je ohrabren onim što sam danas čuo.

“Drago mi je da čujem od Bakira Izetbegovića da je spreman da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti BiH može funkcionirati. Spremni smo ukoliko je potrebno, a Izetbegović je i o tome govorio, da potpišemo Deklaraciju koja će nas obavezivati da radimo isključivo na budućnosti i na putu BiH ka EU”, rekao je Govedarica.

Nakon sastanka, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je kazao da je susret prošao u izuzetno tolerantnoj i otvorenoj atmosferi.

Svi učesnici su se složili da je Evropska unija jedini pravi put kojim treba da ide Bosna i Hercegovina. Gospođa Mogherini je rekla da poslije današnjih razgovora, odlazi zadovoljna onim što je čula tokom svog jednodnevnog boravka u Sarajevu.

 

NV / nap.ba

Na vrh