Biden: U BiH nije bio građanski rat, bio je genocid

27. Feb 2017. | 13:33 | NV
32096

Savjetodavno vijeće BiH uručilo je u Washingotnu penzionisanom guverneru američke savezne države Bob Doleu i bivšem američkom potpredsjedniku Joe Bidenu nagrade za životno djelo, prenosi avaz.ba.

Biden je tom prilikom izjavio da nema ništa na što je više ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u BiH. Prisjetio se i vremena kada je slušao o agresiji i zločinima koji su se dešavali 90-ih godina u našoj zemlji.

“Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uvjeren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH”, rekao je Biden.

Kako kaže, za vrijeme agresije vjerovao je da narod u BiH ima pravo da se brani zbog čega je u martu 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti.

Naveo je da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili haos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije desilo.

“Vi ste preživjeli. Izgubili ste porodice, izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat, bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se dešavalo pred očima cijele Evrope”, rekao je Biden.

Ovo je prvo obraćanja Bidena javnosti od kada mu je istekao mandat kao američkom potpredsjedniku u administraciji Baracka Obame

Joseph Robinette “Joe“ Biden Jr. je jedan od najuticajnijih američkih političata posljednih desetljeća. Još davne 1973. godine postao je senator Demokratske stranke za državu Delaware i od tada je prisutan na američkoj političkoj sceni na različite načine.

Bio je jedan od najvećih zagovornika američke vojne intervencije u Bosni i Hercegovini s ciljem da se okončaju stradanja stanovnika BiH.

 

NV

Na vrh