BiH bi uskoro mogla postati prva zemlja u Evropi koja će ostati bez javnog servisa

13. Jun 2017. | 17:10 | NV
Patrick Penninckx Ingrid Deltenre i Belmin Karamehmedovic

“Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla postati prva zemlja u Evropi koja će ostati bez javnog servisa. Niko od političara koji po našem mišljenju snose najveću krivicu za ovu situaciju neće moći izbjeći svoju historijsku odgovornost za nestanak miliona sati snimljenog i u arhivu pohranjenog audio i video materijala koji predstavlja civilizacijsku kulturno-historijsku baštinu i tragove postojanja svih naroda u Bosni i Hercegovini“, istakao je danas na otvaranju konferencije “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” generalni direktor BHRT, Belmin Karamehmedović.

Generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije (EBU), Ingrid Deltenre, navela je da značajan broj učesnika na konferenciji istovremeno pokazuje brigu, ali i odlučnost da se iznađe rješenje za javni servis. “Svi mi koji smo danas ovdje vjerujemo da je nezavisan i nepristrasan javni servis koji odražava kulturnu šarolikost i pluralizam mišljenja od suštinskog značaja za demokratiju i društvo općenito. Mi ne možemo odrediti kako će se problem javnog servisa u Bosni i Hercegovini riješiti, ali možemo i hoćemo predstaviti najbolje evropske modele kako bismo pomogli taj proces“, rekla je Deltenre te izrazila nadu da ova konferencije neće završiti sa skromnim ili gotovo nikakvim rezultatima, već da će dati neke konkretne korake koje je neophodno poduzeti kako bi se situacija promptno promijenila.

Voditelj odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope, Patrick Penninckx, rekao je da vremena više nema i da se mora odmah djelovati. “Generalni sekretar Vijeća Evrope upravo sada piše pismo premijeru BiH, jer ovo što se radi može donijeti dramatični odmak Bosne i Hercegovine od njenog evropskog puta. Krajnje je vrijeme da bh. vlasti djeluju i ustanove model i visinu finansiranja javnog servisa u Bosni i Hercegovini“, naveo je Penninckx te naglasio da je pravo na informisanje i javnu riječ jedna od glavnih stavki Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Uvažavajući stručna znanja učesnika, očekujemo da će definisati aktivnosti koje je potrebno da se poduzmu kako bi se riješili nastali problemi. Ono što je sigurno je to da je interes građana Javni servis koji pruža nezavisno i objektivno izvještavanje“, rekao je ministar komunikacija i prometa BiH, Ismir Jusko.

Konferencija “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” održava se na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari te u saradnji sa Vijećem Evrope i OSCE predstavnikom za slobodu medija, a uz podršku relevantnih međunarodnih institucija. Konferencija je u zgradi BHRT-a okupila više od 100 najrelevantnijih ljudi za opstanak javnog servisa u Bosni i Hercegovini koji će razgovarati o finansijskim, pravnim, etničkim i političkim izazovima sa kojima se javni servis susreće te prijedlozima za njegovo daljnje djelovanje i opstanak.

 

NV

Na vrh