BiH i Crna Gora jedine u Evropi ne stimulišu kupovinu ekoloških vozila

20. Feb 2017. | 11:57 | NV
el-auto

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su jedine zemlje u Evropi koje nemaju nikakve stimulacije za kupovinu ekoloških vozila, pa ne čudi što su po broju hibridnih i elektro vozila na samom začelju, piše indikator.ba.

Nedavno je i Albanija za svoje policijske snage nabavila izvjestan broj električnih “golfova”, pa je i ona iznad po broju ovih vozila.

U Srbiji je broj električnih automobila jedva premašio deset, i to zahvaljujući flotnoj kupovini “Volkswagen UP” vozila za jednu banku. Hibrida ima malo više, i to, takođe, zahvaljujući stranoj donaciji, pošto je Vlada Japana poklonila državi nekoliko desetina hibridnih “toyota” i “lexusa”, pišu beogradske Novosti.

Veliki broj zemalja Evrope donio je odluku da od 2025. godine zabrani prodaju dizel-vozila, a poreskom politikom i mnogobrojnim taksama, na primjer za ulazak u centar grada, podstiče svoje državljane da se riješe vozila koja su veliki zagađivači vazduha.

Istovremeno, sve vlade Evrope stimulišu kupovinu novih elektromobila i hibrida. Norveška u tome prednjači, pa je svako treće vozilo kupljeno prošle godine u ovoj zemlji “ekološko”. Stimulacije se kreću od pet hiljada do deset hiljada eura prilikom kupovine, a vlasnici elektrovozila ili hibrida su oslobođeni i plaćanja poreza, imaju besplatan parkig i slične beneficije.

I u okruženju se stimuliše kupovina eko-vozila. Tako je u Sloveniji subvencija za kupovinu ovih automobila do 7.500 eura. I Hrvatska mnogo polaže na zaštitu svoje životne sredine, pa je subvencija za hibride i elektromobile od 4.000 do 9.200 eura, u zavisnosti od tipa vozila.

Ponuda elektrovozila je na tržištu Srbije i BiH slaba, dok je izbor hibridnih automobila bogatiji.

U BiH je prošle godine otvorena prva punionica za električna vozila za goste sarajevskog hotela Residence Inn Marriot, a električna vozila u svoju ponudu prva je uvrstila kompanija Renault.

 

NV / indikator.ba / foto ilustracija ecomento.com

Na vrh