Bijela kuća smanjuje izdvajanja za diplomatiju i međunarodnu pomoć

1. Mar 2017. | 13:16 | NV

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predložila je značajno smanjenje izdvajanja za diplomatiju i finansiranja međunarodne pomoći, kako bi se povećao vojni budžet, saopštili su danas anonimni američki zvaničnici.

Smanjenje budžeta od 37 posto planirano je za američko Ministarstvo vanjskih poslova i Agenciju za međunarodni razvoj (USAID).

Za State Department i USAID u tekućoj aktuelnoj godini izdvojeno je 50 milijardi dolara, malo manje od jedan posto federalnog budžeta.

Zvaničnici navode de će budžetski rez od skoro 40 posto najvjerovatnije zahtjevati smanjenje broja zaposlenih, posebno obezbjeđenje u američkim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

Vlada SAD je za 2018. godinu predložila povećanje vojnog budžeta za 54 milijarde dolara što je povećanje od devet posto, uz smanjenje finansiranja međunarodne pomoći i budžeta mnogih službi, među kojima i Agencije za zaštitu životne sredine.

Bijela kuća je saopštila da će biti smanjeni budžeti svih ministarstava, uključujući i onih koja su povezana sa službama bezbjednosti, dok će smanjenje međunarodne pomoći inostranstvu biti “znatno”.

Američki predsjednik je u petak najavio povećanje vojnog budžeta, obećavajući jedno od “najvećih ojačavanja američke vojske u historiji”.

Pentagon će dobiti mnogo više novca u sladu s Trumpovim predizbornim obećanjem, ali će druga ministarstva, agencije i programi međunarodne pomoći biti drastično smanjeni. Brojke još nisu konačne, i ministarstva i druge službe moći će da se žale na smanjenje.

“Značajno ćemo modernizovati svu našu vojsku, svu našu vojsku, ofanzivnu, defanzivnu, sve, veće i bolje i jače nego ikada prije”, najavio je ranije Trump.

Konačni Trumpov prijedlog državnog budžeta za 2018. godinu očekuje se sredinom marta.

 

NV / Beta / foto donaldjtrump.com

Na vrh