Magazin>>

Bike sharing atlas za 460 gradova

20. Apr 2017. | 17:18 | NV
c-Regina Hügli

Globalni “bike sharing atlas“ preslikava aktuelnu citybike-mrežu i predstavlja model mobilnosti u više od 460 svjetskih gradova. Ovaj atlas su napravili informatičari sa Bečkog univerziteta.

Od Vancouvera, Seattlea, San Francisca preko New Yorka, Rio de Janeira, Istanbula pa sve do Taipeha, Melbourna i Aucklanda – više od 460 gradova i 21.000 pojedinačnih stanica nalaze se u novoosmišljenom „bike sharing atlasu“. Informacije o slobodnim mjestima, popunjenim stanicama i sl. se aktuelizuju svakih 15 minuta.

Tri informatičara sa Bečkog univerziteta napravila su atlas, a polazna tačka bila je činjenica da su svi podaci o citybike-mrežama javni. “Naš cilj je da „Open Data“ učinimo dostupnim svim ljudima. Trenutno su te informacije sakrivene u kompleksnim tabelama i bazama podataka. Mi smo se fokusirali na interaktivnu vizuelizaciju da bi te informacije učinili vidljivim“, objašnjava jedan od kreatora atlasa.

Uz informacije o trenutnom stanju na biciklističkim stanicama „bike sharing atlas“ nudi i mogućnost da se pomoću planera putovanja pronađe slijedeća slobodna stanica. Istovremeno algoritam izračunava najbrži put do cilja.

“Bike sharing atlas“ je koristan kako biciklistima tako i sociolozima za sprovođenje raznih istraživanja, ali i u svrhu prostornog planiranja, a svi internet-korisnici mogu se služiti besplatno i bez prijavljivanja: http://bikesharingatlas.org/.

 

NV

Na vrh