Bitka za Hamu: Sirijski rat na novoj prekretnici

1. Apr 2017. | 08:00 | NV
army-4

Okončanje bitke za Halep doveo je i do međusobnog sukoba svih frakcija koje su doživjele poraz u Halepu i formiranja dva bloka u sirijskoj pokrajini Idlib. Jedan blok je okupljen oko sirijske Al-Qaide (Jabhat Fateh al-Sham ili Al-Nusra) u koaliciju Hay’at Tahrir Al-Sham, dok je drugi okupljen oko Ahrar Al-Shama i Slobodne sirijske vojske. Međusobni sukobi zaraćenih frakcija obje su vodile ka porazu od sirijske armije i njihovih saveznika.

Međutim, sukobi su okončani i 21. marta pokrenuta je zajednička ofanziva na grad Hamu kojeg kontroliše sirijska armija.

Grad Hama nije samo još jedan u nizu velikih sirijskih gradova. U Hami je 1982. godine Hafez al-Assad (tadašnji sirijski predsjednik i otac danjašnjeg predsjednika Sirije Bashara al-Assada) u krvi ugušio pobunu pripadnika Muslimanskog bratstva. Tačan broj ubijenih na obje strane i danas je predmet spora, a kreće se od dvije do 40 hiljada ljudi ovisno o izvorima. Od tog trenutka sirijsko rukovodstvo po svaku cijenu iz zemlje želi potisnuti sve ideje ovoga pokreta. Taj događaj iz Hame ima važno mjesto u ukupnoj historiji Bliskog istoka, a jedni ga slave kao pobjedu sirijske armije, dok drugi čitav događaj vide kao pokolj i civila u Hami.

Koliki je ulog u igri govore i druge dvije vijesti, od kojih je druga još uvijek nepotvrđena. Naime, mediji su objavili (zajedno sa fotografijama), da napad na Hamu predvodi Abu Mohammad Al-Julani koji je komandant sirijske Al-Qaide, odnosno grupe koja je kasnije dva puta promjenila ime. Sa druge strane, navodno, na ratište u blizini Hame došao je i čuveni iranski komandant Qassem Soleimani, koji je prvi iranski operativac za vojne operacije izvan Irana.

U početnim danima bitke napadači su bili puno uspješniji – došli su čak na samo četiri kilometra od grada Hame. Međutim, sirijska armija je konsolidovala redove, pa su na teren došli elitne sirijske jedinice “Tigar”, koje su prije toga bile angažovane u borbama protiv ISIL-a istočno od Halepa. Na tom dijelu ratišta ISIL je u rasulu. Prema izvještajima dio ovih jedinica je ostao u blizini Halepa, a dio je prebačen ka Hami.

Ruska avijacija je djelovala danima gotovo bez prestanka, a na terenu su uočeni i ruski sistemi TOS-1, koji su jedno od najprestižnijih ruskih borbenih sistema.

Sirijska armija je uspjela da pod svoju kontrolu vrati nekoliko sela i gradova koje su izgubili i kreću se ka sjeveru, dok bitka postaje sve teža i intezivnija, javila je sirijska agencija Sana.

Mnogi smatraju da bi ova bitka mogla biti od velike važnosti, kako zbog nje simbolike, tako i zbog toga što ISIL ubrzano gubi tlo pod nogama, pa sirijska armija ima više mogućnosti da u pomenutu bitku uključi još više vojnih kapaciteta. Sa druge strane, pobjeda sirijske armije u ovoj bici službeni Damask dovodi u poziciju da može napasti Idlib, koji je de facto glavni grad pobune protiv tamošnjih vlasti.

 

NV

Na vrh