Bitka za Kruščicu još traje: Mještani dolaze u Sarajevo

23. Sep 2017. | 16:24 | NV
kruscica1(2)

Bitka za rijeku Kruščicu, na kojoj – po nekim informacijama – kompanija Higracon iz Sarajeva pokušava izgraditi malu hidrocentralu, traje od početka augusta, piše agencija Patria.

Mještani i mještanke su se pobunili protiv dozvole gradnje koja je pribavljena izigravanjem zakona i demokratskih procedura i svakodnevno vlastitim tijela čuvaju svoju rijeku od bagera. Zbog toga su mnogi od njih, naročito žene, već  u nekoliko navrata trpili nasilje specijalne policije i  privatnih zaštitara, a protiv njih je ispisano desetine prekršajnih prijava s vrlo visokim novčanim kaznama.

Hrabri čuvari i čuvarke u ponedjeljak, 25. septembra 2017. godine dolaze u Sarajevo, kako bi prisustvovali sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati i Informacija o sigurnosnoj situaciji u Kruščici.

“Tom prilikom se o odlučnoj borbi mještana i mještanki za očuvanje njihove rijeke možete informisati od njih
lično, u 12:00 časova, pred zgradom Parlamenta Federacije (na Obali), gdje će njihova delegacija, zajedno sa solidarnim aktivistima iz Sarajeva, čekati informacije sa sjednice Komisije”, saopćeno je.

 

NV / NAP

Na vrh