Bitka za sjever Sirije ulazi u novu fazu, a ISIL se nalazi pred uništenjem

19. Feb 2017. | 12:44 | NV
East-Aleppo-CS

Bitka za sirijski grad Al Bab postala je važnija nego li je se mislilo na samim njenih počecima. Iz toga grada na sjeveru Sirije, turska armija i sirijske naoružane grupe koje podržava Turska, pokušavaju potisnuti teroriste ISIL-a, ali već mjesecima to nisu uspjeli.

U isto vrijeme, sirijska armija se približava tom gradu sa juga, pa je djeli samo nekoliko kilometara do samog grada. Međutim, tada nastaje obrat, jer se čini da sirijska armija sada neće da ide ka Al-Babu, već ide istočno od tog grada u namjeri da se spoji sa Kurdima iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, u blizini zapadnih obala rijeke Eufrat.

Tačnije, SDF je postao okosnica američke politike u Siriji, a administracija Donalda Trumpa im je čak poslala i oklopna borbena vozila. Na ovaj način bez SAD teško da će se postići rješenje na sjeveru Sirije, a šta Trump tačno želi na sjeveru Siriji javnost za sada može samo pretpostavljati.

Kako piše portal Al Masdar News sirijska armija pokušava osloboditi od ISIL-a grad Al-Khafsa i time onemogućiti tursku armiju da ide dalje južno od grada Al Bab, kada ga konačno preuzmu od ISIL-a. Iz Turske je ranije najavljeno da će nakon Al Baba turska armija i grupe koje ona podržava krenuti ka Raqqi i protjerati ISIL i iz tog grada, čime bi de facto ISIL bio razbijen.

Već ranije je sirijska vlast tražila od Turske da se povuče iz tog dijela Sirije, a u isto vrijeme SAD postaju sve uključenije u sirijski konflikt podržavajući SDF, s kojim namjeravaju doći i do Raqqe, čime stvari postaju sve komplikovanije na sjeveru Sirije, budući da se Turska protivi spajanju kurdskih teritorija na sjeveru Sirije, ali istog su mišljenja i u Damasku, jer kurdska federalna jedinica u Siriji nije predviđena ruskim prijedlogom ustava ponuđenog na mirovnoj konferenciji u Astani koju podržavaju Rusija, Iran i Turska.

Oslobađanje Raqqe od ISIL-a postalo je i stvar simbolične vrijednosti.

Zbog svega se čini da će odlučujuću ulogu na sjeveru Sirije odigrati diplomatija, budući da se na malom prostoru sudaruju interesi Turske, Rusije, SAD i sirijske vojske. Međutim, sada je sigurno da svi od pobrojanih imaju jednu zajedničku stvar, a to je uništenje ISIL-a.

 

NV

Na vrh