Bivšoj predsjednici Kosova Atifeti Jahjaga zabranjen ulazak u Srbiju

2. Jun 2017. | 12:58 | NV
jahjaga

Bivša predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, saopštila je da je njen ulazak u Srbiju onemogućen iz apsurdnog razloga, istovremeno ga ne navodeći, javlja Radio Slobodna Evropa, prenosi agencija Patria.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava su saopštili da će se Jahjaga ipak pojaviti na večerašnjoj promociji knjige “Želim da me čuju”, knjizi memorara žena koje su preživjele mučenje tokom posljednjeg rata na Kosovu.

“Smatramo da je tema o kojoj će se danas govoriti na promociji knjige od nemjerljivog značaja. Narativ koji već 25 godina postoji u našem regionu, a koji mitove i mržnju stavlja u prvi, a sudbine žrtava u posljednji plan, za sobom je ostavio više od 100.000 žrtava. Naša misija je da to preokrenemo i posvetimo žrtvama dužnu pažnju”, naveli su iz Inicijative.

Jahjaga je sinoć trebala da otputuje za Beograd i, kako je objavila, njena posjeta je planirana u skladu sa briselskim Sporazumom o posjetama visokih zvaničnika.

“Kosovske vlasti su na vrijeme i detaljno obavijestile vlasti u Srbiji, kao što je predviđeno sporazumom, ali zvaničnici u Beogradu nisu se pridržavali ovog sporazuma i namjerno su ga prekršili kako bi spriječili moju posjetu”, kazala je Jahjaga.

Inicijativa mladih je saopštila da je zabrana ulaska u Srbiju predsjednici Jahjagi “posljedica političkih odluka donijetih na najvišem nivou.

“Festival “Mirëdita, dobar dan” nema mogućnosti, niti ambiciju da utiče na tu odluku. Cilj festivala je stvaranje platforme za izgradnju boljih odnosa između građana i građanki srpskog i kosovskog društva. Političke igre, nacionalističke prijetnje i senzacionalizam u vezi sa dolaskom bivše predsjednice Kosova Jahjage, za festival su potpuno irelevante. Naš fokus ostaje na temi festivala – upoznavanju, izgradnji veza između dva društva i promociji dijaloga kao neophodnog uslova za saradnju i održivi mir”, saopštili su iz Inicijative.

 

NV / NAP

Na vrh