Boračka poljoprivredno-turistička zadruga “Ekobehar” iz Hadžića namjerava širiti proizvodnju

10. Feb 2017. | 21:57 | NV
1 sl

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo primio je danas demobilisanog borca Jusufa Palavru, osnivača Boračke poljoprivredno-turističke zadruge “Ekobehar” iz Hadžića, povodom njegovog plana za upošljavanjem još pet demobilisanih boraca u ovoj zadruzi.

Ovaj bivši pripadnik Fočanske brigade i prognanik iz Grepka opredijelio se za pokretanje poljoprivredne proizvodnje 1995. godine na području Osenika u Hadžićima. Prošle godine formirao je boračku zadrugu, sa još pet demobilisanih boraca, po osnovu Javnog poziva za podsticaj zapošljavanju boračke populacije resornog kantonalnog ministarstva.

Na oko 25 dunuma zemljišta u Oseniku pokrenuli su plasteničku proizvodnju, zasadili krompir, jagode i maline te 1500 sadnica autohtonih vrsta voća. S obzirom da je osiguran plasman proizvedenog u prošloj godini, po riječima Palavre, cilj im je proširiti proizvodnju i uposliti još pet demobilisanih boraca ove godine.

Kako je istakao, oko 350 dunuma neobrađene zemlje u Grepku, koja je u njegovom vlasništvu, može biti iskorišteno za nove zasade poljoprivrednih kultura.

“Cilj nam je i da u funkciju stavimo novoizgrađenu sušaru i nabavimo hladnjaču kako bismo osigurali širi plasman svojih proizvoda”, dodao je Palavra.

Po riječima ministra Fiše, na području Kantona Sarajevo djeluju tri boračke zadruge sa kojima Ministarstvo ima dobru saradnju, te je najavio da će i ove godine podržati njihove projekte u cilju zapošljavanja boračke populacije.

“Ministarstvo za boračka pitanja će uskoro predložiti Vladi KS Program za podsticaj zapošljavanja pripadnika boračke populacije za 2017. godinu, nakon čega će biti raspisan javni poziv zadrugama”, pojasnio je ovom prilikom minisitar Fišo i dodao da je za podsticaj zapošljavanju pripadnika boračke populacije u Budžetu KS ove godine planirano 400.000 KM.

 

NV

Na vrh