Borci ispred Vlade: Živi nismo nikom interesantni, da smo poginuli ubirali bi poene učeći nam Fatihu

7. Aug 2017. | 21:57 | NV
borci protesti1

Demobilisani borci koji skoro dva mjeseca izražavaju nezadovoljstvo pred zgradom Federalne vlade, i danas dostojanstveno čekaju ne bi li vlastodršci ispunili njihove uslove, piše Patria.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja te besplatno liječenje. Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

Veliki broj boraca je pod lijekovima zbog stresa, ali će sve zajedno izdržati jer sada, u šatorskom naselju, poručuju –  žive kao jedna porodica, dišu jednom dušom.

Zanimljivu i potresnu poruku ostavio je Safet Salkić iz Cazina poručivši da bi sve bilo drugačije da su borci položili svoje živote.

“Da su kojim slučajem ovi borci pred vladom što traže svoja prava, izginuli u odbrani zemlje i naroda u protekloj brutalnoj agresiji, danas bi im licemjeri što iz politike što iz naroda obilazili mezarje i odavali počast, dižući ruke i kao fol učeći Fatihu. Ovako kao živi mrtvaci nisu nikom interesantni. Ne mogu ih obilaziti žive i “ko fol” učiti Fatihe i na njima ubirati jeftine političke poene, roneći krokodilske suze niz leđa i čitajući srceparajuće govore koje im sastavljaju neki drugi ljudi. Pomrite…pa ćemo vas se ko fol sjećati”, kazao je Salkić.

Inače, po internetu kruže fotografije više priznanica na kojima su naznačeni nalozi za isplatu nekim od boraca koji su potpisali sporazum s Vladom, a kojeg većina nije prihvatila, te su protesti nastavljeni, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh