Borci ispred zgrade Vlade u Sarajevu očekuju da im se obrate Mektić i Izetbegović

27. Jun 2017. | 13:27 | NV
borci vlada sarajevo protesti foto nap

Oko 200 demobilisanih boraca Armije RBiH još uvijek protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, ne odustajući od zahtjeva da Vlada objavi spisak svih korisnika boračkih naknada i povlastica, ukine više od 1.600 boračkih udruženja te da onim borcima koji nemaju zaposlenje ili penziju osigura 320 KM mjesečnog dodatka i zdravstvenu skrb, javlja reporter agencije Patria.

Oni ne prihvataju odgovor iz Vlade da se jedna trećina federalnog budžeta godišnje izdvaja za boračku populaciju, što iznosi oko 570 miliona KM. Demobilisani borci tvrde se ta sredstva troše netransparentno, te da novac od države primaju i oni koji nisu učestvovali u ratu, dok ga nema dovoljno za one koji su četiri godine proveli na frontu.

Demobilisani borci jučer su pozvali ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da ih posjeti. On je rekao da će razmotriti na koji način može pomoći obespravljenim ljudima. Iako još nije potvrđeno, borci koji se nalaze ispred zgrade Vlade već 15. dan, očekuju da bi ih ministar Mektić mogao posjetiti već danas.

Borci očekuju da bi im se danas mogao obratiti i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

 

NV / NAP

Na vrh