Bosić: Dodik bi pobjegao kao što je i Puigdemont, referendum ne podržava ni Rusija ni Srbija

3. Nov 2017. | 21:56 | NV
mladen_bosic04

Tezu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o referendumu o samostalnosti Republike Srpske u ovom trenutku ne podržava ni Beograd, ni Rusija niti bilo koja druga država, rekao je u intervjuu Anadoliji Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zvaničnik SDS-a.

Komentarišući najavu vladajuće većine u Republici Srpskoj o traženju poništenja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Bosić je rekao da je referendum o sudu i tužilatvu BiH politikanstvo, prenosi RTV BN.

Podsjećajući da je upravo sadašnja vlast u Republici Srpskoj potvrdila u Parlamentu BiH odluku visokog predstavnika o uspostavi Suda i tužilaštva BiH, Bosić je rekao  da je predsjednik Srpske “u tom trenutku kada je očekivao da je to politički produktivno, da se prikaže kao veliki borac za vraćanje oduzetih nadležnosti pokrenuo inicijativu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se raspiše referendum o poništenju Suda i Tužilaštva BiH”.

“Mi smo upozoravali da to nema smisla i da neće biti proveden taj referendum. Na neki način je sve uradio da prikaže nas kao nekoga ko se boji da se provede taj referendum. Sada mu je to došlo na naplatu. Ja mislim da čak i ovaj sastanak u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije slučajan tajming, jer odmah poslije toga ide i inicijativa o poništenju odluke o referendumu”, naglašava Bosić.

Prema njegovim riječima, interesantno je da, iako je Dodik predložio da ide taj referendum, sada poništenje tog referenduma predlažu klubovi poslanika koji podržavaju vlast Srpske.

“Znači, Dodik je, kada se trebalo isprsiti bez ikakvih posljedica, on je bio predlagač, a kada se treba povući, ispred sebe gura one kojima izdaje naredbe”. To nije u redu, ustvari, oni će razotkriti da uopšte ne postoji konzistentna politika, rekao je Bosić.

Naš stav, rekao je Bosić, misleći na predstavnike Saveza za promjene, “je bio uz upozorenje da ne rade to, da ukoliko institucije donesu bilo kakvu odluku ta odluka treba da bude provedena”.

“Oni su sada pokazali da nemaju hrabrost i da je čitava politika koju vode ustvari politikantstvo koje nema jasan cilj i jasan put iza sebe. Ja se nadam da će građani shvatiti to kako jeste”, zaključio je Bosić.

On kaže da na neki način to je slika da se kroz ove manje referendume priprema teren za veliki referendum.

“Ova situacija u Španiji i ono što se dešava u Barceloni, zapravo ovo što se sada dešava tim povodom, otprilike jasno pokazuje kakva bi bila sudbina bilo kakvog-takvog pokušaja od Republike Srpske u situaciji kada vas niko ne podržava. To isto je i o Dodikovoj tezi o referendumu o samostalnosti Republike Srpske”, kazao je Bosić.

“Carles Puigdemont je završio u Briselu, kao neko ko je pobjegao, a Dodik bi sasvim sam siguran u ovakvoj situaciji završio u Rusiji pokušavajući da traži azil”, rekao je Bosić, dodajući da je to svima jasno.

“To je jasno i Dodiku i zato je sada svima jasno da ta priča ili taj dio političke istorije oko referenduma prestaje da ima ikakav smisao. Sasvim sam uvjeren da će Dodik sve manje i manje pominjati politiku koju je do sada vodio i način na koji je do sada vodio politiku”, rekao je Bosić.

On je istakao da je ubijeđen da Dodik ima u planu da raspiše referendum prije opštih izbora u BiH, ali neki koji će biti simbolične vrijednosti kao što je bio referendum o nepriznavanju odluke o ukidanju Dana Republike Srpske prije prošlih lokalnih izbora.

“On je na osnovu toga uspio da podgrije emocije i atmosferu i na osnovu toga dobio glasove. Ako se to pokazalo produktivno tada, sasvim sam ubijeđen da će to pokušati i sada kada mu je mnogo važnije, jer je i njegova koža i politička budućnost u pitanju. Vidim da se otprilike pipa neka formulacija oko NATO-a, da se pipa formulacija oko nekih drugih manje bitnih stvari. Uglavnom ovdje je bitno provesti nešto što bi ponovno prikazali kao pripremu za onaj veliki referendum”, istakao je Bosić.

Neprovođenje, odnosno neimplementacija izbora u BiH 2018. godine bi, smatra Bosić, bio vrhunac političke krize”.

“Ali, ja drugačije gledam na to. Imam drugačije informacije oko toga. Izbori će se provesti. Nema načina da se izbori ne provedu. Ono što je u pitanju, jeste da li će poslije toga biti moguće formirati vlast. Na osnovu razgovora sa nekim članovima Centralne izborne komisije BiH sam dobio uvjeravanja da će biti vlast formirana na osnovu sadašnjih propisa. Znači da ne postoji mogućnost blokade od bilo kojeg faktora”, kaže Bosić.

Smatra da dosadašnje teze da će biti blokada formiranja vlasti nisu na čvrstim nogama.

“One se obično baziraju na nekoj vrsti prijetnje od HDZ-a BiH ili hrvatskih predstavnika da neće dozvoliti formiranje vlasti. Međutim, koliko sam shvatio Dom naroda Parlamenta FBiH na koji se to prvenstveno odnosi može funkcionisati sa većinom koja bi se formirala i bez tog dijela političara koji prijete blokadom. Nije toliko opasna situacija kako se izgleda pokušava predstaviti u javnosti”, kaže Bosića.

 

NV / RTV BN

Na vrh