Bosić neće akcize ni uz plavi dizel, a Magazinović kaže da će novac od akciza Vlada FBiH dati za otplatu kredita

10. May 2017. | 19:26 | NV
Bosić

U velikoj raspravi oko negativnog mišljenja Komisije za finansije i budžet PD PSBiH poslanik SDP-a Saša Magazinović je rekao da je tvrdnje Vijeća ministara BiH da će sredstva od povećanja akciza na gorivo biti korištena za izgradnju autoputeva demantovala Vlada Federacije BiH koja je već donijela odluku da dio tih sredstava primarno ide na otplatu kredita.

Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću direktno se obratio Salko Sokolović koji je Zvizdića pitao zbog čega u BiH ne može biti plavi dizel koji je prisutan u regiji, ali i u zemljama Evropske unije. Sokolović je rekao da mnoge porodice preživljavaju od poljoprivrede i da se problem poljoprivrede u skladu s tim treba tretirati ozbiljno na svim nivoima vlasti.

Damir Bećirović (DF) koji je na sjednici Komisije i budžet glasao protiv seta zakona o akcizama pozvao je zastupnike da podrže negativno mišljenje Komisije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predsatvničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je da je Damir Arnaut iz SBB-a čovjek koji se najviše bori za povećanje akciza na naftu.

Bosić je kazao da je direktor Autocesta FBiH čovjek iz SBB-a i da se zbog toga toliko bori za, kako kaže, zavlačenje ruku u džepove građana.

“Sada je nama jasno zašto se ovoliko borite. Mi sada nećemo nikad glasati za akcize čak ni ako se vrati ponovo plavi dizel”, istakao je Bosić.

Mirsad Isaković je kazao da moramo biti svjesni da niko ne pravi ceste iz vlastitih akumulacija.

“Mi sad ovdje diskutujemo. Naravno da trebamo sagledati sve strane, ali otvorit će se radovi na više dionica, a to znači i nova radna mjesta”, kaže Isaković, dodajući da se mora znati da u ovom trenutku je dobra opcija povećanje akciza.

Sadik Ahmetović tražio je analizu gdje je utrošen do sada prikupljeni novac.

“Ko će to nama graditi ako nam mladi ljudi odoše? Stari će ostati, a ne vide voziti autopute”, kazao je Ahmetović.

 

NV / NAP

Na vrh