Bosić: Vjerujem da je Dodik razočaran

22. Jan 2017. | 09:16 | NV
bosic bn tv

Novi predsjednik SAD Donald Trump je svakako drugačiji od ostalih kandidata, a njegov govor je okrenut masi, tj. narodu SAD-a, smatra zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić. On je u Dnevniku 2 BN televizije istakao da SAD ima vežnija interesovanja od BiH, te da ne treba mnogo očekivati. Ostanak Maureen Cormack na čelu ambasade u Sarajevu, razočaralo je Dodika, uvjeren je Bosić.

Očekujem da će Trump jednim dijelom voditi, uslovno rečeno populističku politiku. U svakom slučaju drugačiju od svih ostalih do sada, bez obzira da li dolaze iz reda republikanaca ili demokrata, rekao je Bosić.

“Ja mislim da je sa njegovim izborom došlo do izvjesne prekretnice u vođenju politike i shvatanju politike u Americi. To je s druge strane dovelo do žestoke podjele u američkom društvu koja do sada nikada nije bila prisutna.”

BiH nije u žiži interesovanja SAD-a i tamošnje administracije, podvukao je Bosić.

“Mi iznutra imamo osjećaj da je na ovim prostorima sveprisutnost stranaca, ali to u suštini nije baš tako. Mnogo važniji su im odnosi sa Kinom i Rusijom, zatim Bliskim istokom i EU. Mnogo je problema ispred nove američke administracije.

Ne očekujem bilo kakve suštinske promjene. Čuli smo da i ambasador Cormack ostaje kao kontinuitet politike SAD-a.

Vidim da Dodik pokušava da se uhvati za dolazak nove administracije kao za prekretnicu prije svega prema njemu i njegovoj vlasti. Vejrujem da je razočaran poslije svega što se desilo. Promjena prema Miloradu Dodiku izgleda neće biti”, uvjeren je bivši predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Komičan je, dodaje on, način na koji Dodik i Vlada Srpske pokušavaju da prikažu kako dolazi do prekretnice i povoljnijeg položaja Srpske kod SAD-a.

“I ovaj cirkus oko toga da li je Dodik pozvan ili nije pozvan. I odlazak premijerke u Washington, pa i Milorada Dodika kroz svoju suprugu treba da stvori sliku u javnosti kako je došlo do prekretnice u odnosu sa Srpskom.

Nažalost Srpska nije u povoljnijem položaju. Dovedena je u neku vrstu izolacije od veoma bitnih političkih faktora, a tek ostaje da vidimo kako će se postaviti zemlje EU prema ovom potezu SAD-a. Ovo što je Željka Cvijanović mahala i pravila selfi iz publike u Washingtonu je nešto što je mogao svaki građanin”, objasnio je Bosić u Dnevniku 2 BN televizije.

 

NV / foto RTV BN

Na vrh