Bosna i Hercegovina na Svjetskom kongresu perinatalne medicine

28. Sep 2017. | 17:42 | NV
Poliklinika Sunce Agram

Svjetski kongres Perinatalne medicine (WCPM) održat će se od 26. do 29. oktobra u Beogradu, a okupit će oko 2000 stručnjaka iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječije hirurgije, kardiologije, patologije i genetike iz cijelog svijeta.

Kongres je od izuzetnog značaja i za budućnost perinatalne medicine u Bosni i Hercegovini koja nema tačne podatke  o perinatalnim parametrima –iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječije hirurgije, kardiologije, patologije, genetike, a brojevi s pojedinih klinika ne daju pravu sliku.

”Kongres će biti odlična prilika da razmijenimo mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH i započnemo aktivnosti usmjerene na prevazilaženju problema u skladu sa savremenim svjetskim trendovima, a sve s ciljem unaprijeđenja perinatologije u BiH. Smatram da bi stručnjaci iz regiona, poput akademika Asima Kurjaka, prof. dr. Aleksandra Ljubića i prof. dr. Milana Stanojevića, koji su vodeća imena svjetske perinatologije, mogli biti velika podrška i pomoć oko osnivanja udruženja perinatologije u BiH, kao i u provođenju aktivnosti Svjetske Asocijacije Perinatalne Medicine”, istakao je dr. Taib Delić, član Upravnog odbora Svjetske asocijacije perinatalne medicine te pozvao sve ljekare da se registruju.

Eminentni stručnjaci iz 40 zemalja svijeta govorit će o brojnim temama u vezi zdravlja žena, majki i djece, najvećim košmarima ginekologa, sterilitetu i reprodukciji, carskom rezu i njegovom utjecaju na novorođenče. Stručnjaci će pokušati dati odgovore na pitanja o tome da li je trodimenzionalni ultrazvuk najbolji način za detekciju i procjenu fetalnih anomalija te kako se razvijaju novorođene beba u rizičnim trudnoćama.

Dio kongresa bit će posvećen i savremenim izazovima u ovoj oblasti, kao što su tumori u trudnoći, planiranje porođaja u kući, dobna granica za trudnoću i brojnim temama specifičnim za druge regione.

Kongres će okupiti stručnjake iz regiona, Rusije, SAD, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Poljske, Španije, Italije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Maroka, Brazila, Libana, Sudana, Etiopije, Egipta, Portugalije, Avganistana, Indonezije, Nigerije, Urugvaja, Indije, Gane, Katara, Čada, Bahreina, Jordana, Palestine, Brazila, Koreje, SaudijskeArabije, Meksika, Kameruna i Srbije.

 

NV

Na vrh