Brisel daje zeleno svjetlo: Prodaja NLB-a počinje sljedeće sedmice

6. May 2017. | 10:25 | NV
nlb-banka

Evropska komisija će početkom sljedeće sedmice, najverovatnije u utorak, odobriti zahtjev slovenske vlade da NLB bude privatizirana postepeno.

Ako bi Brisel dao zeleno svjetlo na izmijenjene obaveze, da se 50 posto NLB-a proda do kraja godine, preostalih 25 iduće godine, onda će Slovenski državni holding (SDH) morati kao prodavac već sljedeće sedmice, najkasnije u petak, objaviti tzv. “intention to float”, odnosno namjeru o ponudi dionica na prodaju. Ako, naravno, NLB želi prodati u proljeće, a ne na jesen. Slijedi objavljivanje prospekta s rasponom cijene, vremenskim rokovima, uključenima u kupnju, i sl.

Neslužbeno, prospekt je spreman, čeka se, dakle, samo objavljivanje intention to float. Zatim ga mora potvrditi uprava SDH-a uz saglasnost Nadzornog odbora, kao i vodstvo i članovi Nadzornog odbora NLB-a. Na kraju ga pod skrbni pregled uzima još ATVP.

Dva međunarodna i dva domaća prikupljača ponuda će u finansijskim centrima, vjerovjatno u Londonu, New Yorku i Frankfurtu, provjeriti interes investitora za kupnju NLB-a u rasponu cijene koja bude definisana. I na temelju toga, onda će oblikovati konačnu cijenu.

Kao što je poznato, država želi NLB prodati po knjigovodstvenoj vrijednosti i tako istržiti oko milijardu eura, a poznato je da se usporedive banke u Evropskoj uniji trenutno prodaju po nešto nižim cijenama.

Bonitetna agencija Moody’s je trima najvećim slovenskim bankama – NLB-u, NKBM-u i Abanki – na podlozi smanjenja rizika i poboljšanja poslovanja – povećala bonitetnu ocjenu. Za NLB i Abanku u Moody’su očekuju povećanje rejtinga do dva stepena, a za NKBM čak dva do tri, saopćila je STA.

 

NV / indikator.ba

Oznake: >

Na vrh