Brnabić u Evropskom parlamentu: Srbija neće u NATO, imamo tradicionalno dobre odnose s Rusijom

10. Oct 2017. | 20:41 | NV
Ana-Brnabic-1200x700

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Evropskom parlamentu da su odnosi Srbije s Rusijom tradicionalno, ekonomski i kulturno-vjerski dobri, da je Rusija bila na strani Srbije prilikom NATO bombardovanja i viđena je kao prijatelj, ali da većina Srba smatra da je Evropska unija Srbiji dala najveću novčanu podršku i potporu.

Najnovije istraživanje pokazuje da je 49 posto građana Srbije i preko 80 posto poslanika u srpskom parlamentu za ulazak u EU, a 66 posto građana podržava reforme za članstvo u EU, rekla je premijerka Brnabić, odgovarajući na pitanja poslanika u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da Srbija također ima slobodnu trgovinsku zonu s Rusijom i zavisi od uvoza ruskog gasa, navodeći i da članice EU razvijaju veoma korisne ekonomske i druge veze s Rusijom.

Odgovarajući na primjedbe da Srbija održava i vojne vježbe s Rusijom, ona je uzvratila da Srbija želi da ostane vojno neutralna i predočila da je daleko veći broj vojnih vježbi srbijanska armija imala s NATO i SAD, nego s Rusijom.

Ona je rekla da poslanici Evropskog parlamenta moraju da djeluju na temelju činjenica, a ne utisaka.

Prošle godine je Srbija imala 16 vojnih aktivnosti s raznim zemljama, a od toga devet s Amerikom, a po dvije s balkanskim zemljama i NATO u sklopu Partnerstva za mir, jednu s Mađarskom i dvije vježbe s Rusijom, rekla je Brnabić.

Ove godine Srbija je učestvovala u 15 vojnih vježbi, od toga 13 s NATO, u tom sklopu sedam bilateralno s SAD, dok su dvije vježbe održane s Rusijom.

Srbijnska premijerka je uzvratila na opasku poslanika EP Charlesa Tannocka da saradnja s Rusijom “šteti euroatlantskim težnjama Srbije”, naglasivši da Srbija “veoma otvoreno kaže da ne strijemi euroatlantskim integracijama, već ulasku u Evropsku uniju”.

“Mi ne želimo da budemo član NATO, želimo da očuvamo našu vojnu neutralnost, a to su brojke koje dokazuju da smo mi istinski vojno neutralni”, rekla je Ana Brnabić.

 

NV / Beta

Na vrh