Magazin>>

Brod sa teretanom pokretaće se energijom vježbača

7. Dec 2016. | 10:27 | NV
2

Posjetioci fitnes centra na Seni u Parizu će vožnjom bicikla stvarati energiju koja će pokretati brod, prenosi bankar.me.

Studio Carlo Ratti Associati je u saradnji s kompanijom Technogym, gigantom u proizvodnji opreme za teretanu, kao i neprofitnom arhitektonskom organizacijom TerreformONE i institutom URBEM, razvio je projekat teretane na rijeci pod imenom Paris Navigating Gym.

Fitnes centar smješten na brodu, kreteće se duž obale Pariza korišćenjem energije ljudi koja će pokretati propeler motora! Energija ljudi, koja se stvara vježbanjem na spravama u teretani, konvertovaće se u energiju za napajanje propelera, piše Contemporist. Posjetioci teretane će na ekranima, postavljenim na panoramskim prozorima broda, moći da vide koliko se energije stvara njihovim vježbanjem.

Fitnes brod dugačak 20 metara, s kapacitetom od 45 putnika, dizajniran je po ugledu na tradicionalne turističke brodiće koji inače plove Senom.

Osim ljudske energije, koja će biti primarni izvor za pokretanje energije broda, koristiće se i fotonaponske ćelije postavljene na krovu broda.

 

NV

Na vrh