Brodovi dva mjeseca ne dolaze u Luku Brčko, komitenti u problemima

19. Aug 2017. | 10:21 | NV
56210

U Luku Brčko već dva mjeseca ne stižu brodovi, budući da je rijeka Sava zbog pada vodostaja usljed ekstremno visokih temperatura neplovna, izvijestila je Brčko TV.

“Od 15. juna rijeka Sava je prestala biti plovna. Od tog datuma brodovi u luku Brčko ne ulaze, nemamo pretovara”, rekao je Marinko Viljušić, direktor JP Luka Brčko.

Višegodišnji prosjek od tri mjeseca neplovnosti Save ove godine bi mogao biti “probijen” jer će, prema predviđanjima, septembar također biti neplovan dok se za oktobar još ništa sa sigurnošću ne može kazati.

Ovakva situacija se negativno odražava i po Luku Brčko ali i po njene komitente koji robe dovoze preko brčanske luke.

“Znajući da JP Luka Brčko kao osnovni posao ima pretovar roba ovakva situacija znači da ne zarađujemo u tom segmentu ništa. Što se tiče komitenata oni su u velikim problemima. Najizraženiji primjer je SODA Lukavac, jer oni svaki dan troše po 18 tona uglja a sve uvoze preko Luke Brčko. Ove godine se nisu dobro opskrbili ugljom tako da već sada imaju probleme. Nešto dovoze preko Vukovara, međutim zadnjih mjesec dana i Dunav je postao neplovan tako da imaju velike probleme”, rekao je Viljušić.

U dva-tri mjeseca koliko je Sava bila plovna JP Luka Brčko je imalo oko 10.000 tona pretovara što pomaže da se prevaziđu problemi uzrokovani trenutnom situacijom i podmire obaveze prema 63 zaposlena radnika Luke Brčko.

“Mi isplaćujemo redovno plate, novca imamo za to jer smo u prethodna tri-četiri mjeseca dosta dobro radili i dovoljno zaradili da ova tri -četiri mjeseca , kada nema tolike zarade, prevaziđemo to”, pojasnio je Viljušić.

Osim ekstremnih temperatura, bez padavina, na plovnost Save značajno utiče i činjenica da korito rijeke Save decenijama nije čišćeno.

“Prije dvije-tri godine bilo je nekakvih projekata za čišćenje rijeke Save međutim to je propalo, od kredita Svjetske banke nema ništa, o tome niko ništa ne priča tako da ćemo morati situaciju prihvatiti ovakvom kakva jeste”, rekao je Viljušić.

Revitazalicija Luke Brčko je također priča koja je bila izvjesna međutim i oko toga su ispali problemi, ali unutra Distrikta Brčko.

 

NV / indikator.ba

Na vrh