Brzi odgovor 2017: Dolazak vojnika Ujedinjenog Kraljevstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo

6. Oct 2017. | 19:58 | NV
EUF_7831

Danas je na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je neobičan avion. Teretni avion “Antonov 124”, drugi najteži na svijetu, koji je dostavio više tona britanske vojne opreme i vozila potrebnih britanskim snagama koje učestvuju u godišnjoj vježbi snaga Evropske unije (EUFOR-u) “Brzi odgovor 2017”. Ubrzo nakon slijetanja aviona “Antonov 124”, avion tipa “Voyager” Kraljevskog ratnog zrakoplovstva dovezao je britanske vojnike iz 1. bataljona The Rifles, koji učestvuju u vježbi.

“Brzi odgovor 2017” je vježba podrške mirovnim operacijama pod vođstvom EUFOR-a, tokom koje se uvježbavaju EUFOR-ove sposobnosti da pozove svoje rezervne snage u cilju podrške i očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja, čime se podržavaju domaće vlasti, organi za provođenje zakona i Oružane snage BiH.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvuje EUFOR-ov Višenacionalni bataljon kojeg čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, Rezervne snage EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva i Rezervni taktički bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu. Ako je potrebno, EUFOR može pozvati mobilne i višenamjenske snage “iza horizonta” da budu pojačanje snagama u BiH, rješavaju bilo koju vojnu vanrednu situaciju koja se može javiti i pomažu Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane.

Dolazak vojnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva pokazuje sposobnost brzog raspoređivanja osoblja i vozila Ujedinjenog Kraljevstva u situacijama nereda širom zemlje. Dolazak aviona pokazuje stratešku sposobnost za prevoz i razmještanje rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva u izuzetno kratkom roku, a na zahtjev komandanta EUFOR-a i kao podršku vlastima u BiH.

EUFOR pruža podršku lokalnim vlastima, organima za provedbu zakona i Oružanim snagama BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH i promovira klimu za nastavak mirovnog procesa. Jedna od lokacija ove vježbe će biti Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje će EUFOR pružati podršku specijalnim snagama, Graničnoj policiji i službama na aerodromu u izvođenju nekih od obaveznih operativnih vježbi obuke. Na drugoj lokaciji vježbe, EUFOR i snage iz Ujedinjenog Kraljevstva će pružati podršku OS BiH u osiguravanju jednog skladišta municije od potencijalne neprijateljske prijetnje.

“Brzi odgovor” će povećati interoperabilnost između snaga EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i organa za provedbu zakona. Evropska unija ostaje posvećena BiH. Kroz svoje vojno prisutvo, EUFOR nastavlja podršku naporima BiH u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

EUF_7948

NV

Na vrh