Magazin>>

Bugarska: Uspjeh radio stanice sa muzikom starijom od 70 godina

24. Feb 2017. | 23:10 | NV
bnr

Javni bugarski radio BNR, prisiljen da zbog cijene autorskih prava emituje muziku staru više od 70 godina, doživio je neočekivan uspjeh i dobio veći broj slušalaca, jer Bugari sada ponovo slušaju zaboravljene komade klasične, džez i stare narodne muzike, piše Beta.

Radio BNR od početka ove godine emituje pjesme Glenna Millera i komade baroknog kompozitora Antonija Vivaldija, jer zbog visokih cijena autorskih prava može da emituje samo djela kompozitora umrlih prije više od 70 godina, kada ta djela postaju javno dobro.

Bugarski radio je na taj način dobio više slušalaca i sada je treći najslušaniji radio, poslije privatnih radio stanica.

Radio je imao sudski spor sa udruženjem Musicautor koje je tražilo poskupljenje autorskih prava za 250 posto, odnosno na 500.000 leva (250.000 eura) godišnje.

U toj zemlji čiji su radio-talasi zasićeni svakakvom ponudom, Radio BNR je doživio skok slušanosti za 20 posto u januaru, saopštio je staistički Institut Ipsos.

Udio tog radija na tržištu je porastao sa 13,7 na 16,5 posto, te je NBR prešao sa četvrtog na treće mjesto, iza dvije privatne radio-stanice.

Nova uređivačka politika programa muzike je, naravno, obradovala starije stanovništvo Bugarske, čija su skoro trećina stanovnika penzioneri.

Ali, BNR je osvojio i slušaoce drugih generacija koji su se obradovali djelima bugarske i strane pop-muzike, među kojima i Mozarta, Vivaldija, čak i foxtrotu koji ih podsjeća na pranane i pradede.

To potvrđuju pohvale na društvenim mrežama, pune poruka ohrabrenja nacionalnom radiju. 

Generalni direktor Radija, Aleksandar Velev, potvrdio je da je iznenađen uspjehom prinudne promjene programa.

“Zbog tog rezultata, preispitaćemo naš muzički program da bi smo više uzeli u obzir ukus publike”, rekao je on.

 

NV / Beta

Na vrh