Bukvarević: Nema sredstava za borački dodatak, pozivam borce da ne dižu ruku na sebe

24. Jun 2017. | 23:20 | NV
borci patria4(1)

Održana je sjednica Vlade FBIH na kojoj se raspravljalo o situaciji sa borcima koji su već 13 dana pred zgradom Vlade FBiH i koji su čak najavili spaljivanje pred zgradom Vlade za Bajram ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi o boračkom dodatku od 326 KM, jedinstven registar boraca i jedno krovno udruženje koje će ih predstavljati. Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je da je glavni zaključak Vlade FBiH da je većina zahtjeva koje su prezentirali borci već u realizaciji i da je Vlada uputila u dalju proceduru veći dio tih zahtjeva.

Bukvarević je najavio da će tražiti da Parlament FBiH djeluje brže kada je riječ o ovoj kategoriji, no boračkom dodatku Vlada je kategorično rekla ne.

“Uvođenjem boračkog dodatka ugrozili bi ostale kategorije poput penzionera i ostalih. Nudili smo borcima da razgovaramo i da im objasnimo, ali oni su se nažalost oglušili na naše pozive kazavši da nemaju predstavnika, a njihove izjave su svakim danom postajale radikalnije. Pozivam borce da odrede svoje delegate, da pregovaramo i da se zajednički dogovorimo da bajramske praznike provedu u krugu porodice”, poručio je Bukvarević.

Ministar je kazao da će novac biti preusmjeren prema svim borcima koji su u stanju potrebe, odnosno koji nemaju prihoda.

“Radimo na izradi registra i pozivamo borce da rade s nama na tome i da prijave svakoga za koga smatraju da tu ne treba biti. Vlada je uradila nešto što su tražili, a od 1. septembra to će biti u primjeni. Oni će moći podnijeti prijavu i dokazati da nemaju primanja i dobit će naknadu”, rekao je Bukvarević.

Na pitanje da li će Vlada učiniti nešto da spriječi samozapaljivanje koje su najavili borci ukoliko im se ne ispune zahtjevi, Bukvarević je kazao:

“Javno pozivam moje saborce da ne čine ništa što je neprimjereno, a pogotovo da ne dižu ruku na sebe. Otvoreni smo za pregovore i razgovore, Vlada je odredila radnu grupu. Možemo doći do rješenja i možemo pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Vjerujem da će prevladati razum. U toku dana ćemo ih ponovo pozvati da dođu u zgradu Vlade. Na kraju, oni su punoljetni ljudi i za lične postupke ne možemo odgovarati. Učinili smo sve. Vlada ne može biti odgovorna za pojedinačne poteze. Pozvat ćemo ih ponovo, ako ne budu htjeli doći mi ćemo ih upoznati sa zaključcima sjednice”, poručio je Bukvarević.

Premijer Novalić je kazao da ako bi bio uveden borački dodatak, budžet Ministarstva za pitanje boraca 570 miliona KM bi se uvećao za 770 miliona KM dodatnog novca. Iz budžeta FBiH bi za potrebe boračko-invalidske naknade bilo izdovojeno oko 1,3 milijarde KM.

“Ovo je toliko veliko da bi se odrazilo na sve tokove u Federaciji BiH. Bitno je da riješimo pitanje reprezentativnosti boraca jer se tako svako može predstavljati. Ustav i međunarodne zajednice garantuju udruživanje i mi to moramo poštovati iako bi bilo dobro da imamo jedno krovno boračko udruženje koje bi razgovaralo s Vladom”, dodao je.

“Uspostavljanje registra – zakon kojim se uvodi je u parlamentarnoj proceduri. Javnost treba znati da svake godine imamo smanjenje izdvajanja za borce i tako nastaju uštede za 6-7% godišnje. Zahvaljujući registru znat ćemo ko je bio oštećen tokom ovih godina i kome Vlada treba pomoći. Borci ne smiju biti socijalni slučaj i treba im dati pravo da rade i da budu ravnopravni članovi društva”, kazao je Novalić.

 

NV  / NAP

Na vrh