Čanak: Očekujem smjenu Dačića

6. Jan 2017. | 11:32 | NV
Mesto: Belexpocentar/Beograd

Datum: 18.04.2016

Dogadjaj: POLITIKA/SDS/LDP/LSV - izborna konvencija liste "Savez za bolju Srbiju – LDP-LSV-SDS"

Licnosti: Nenad Èanak, predsednik LSV

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da očekuje što skoriju smjenu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, jer su njegovi istupi “provokatorski i huškački” i “veoma štetni po javni interes Srbije”, prenosi danas.rs.

“Teške uvrede na račun susjednih država ponovo uvode čitav region u stanje ratne psihoze”, konstatovao je Čanak, uz ocjenu da je Dačić “izgubio posljednje ostatke kredibiliteta da u bilo čije ime razgovara sa našim i evropskim okruženjem.”

“Dačiću ratno huškanje i izazivanje sukoba, koje poslije prati sa bezbjedne udaljenosti, ne bi bilo prvi put. U vrijeme sukoba 90-ih Dačić je bio portparol režima koji je ratove poveo i finansirao. Ne samo da se od politike zločina nije ograđivao, Dačić je na najbrutalniji način tu politiku zastupao, branio i pomovisao”, navodi se u Čankovoj pisanoj izjavi.

Prema Čanković riječima, Dačić je na različite načine učestvovao i u svim vladama od 2004. godine i “njegova tranziciona režimska aktivnost praćena je brojnim aferama.”

Čanak je izjavio da Dačić, “osim što provodi vrijeme na slobodi zbog nedostatka dokaza ili političke volje za procesuiranjem, predstavlja i zaštitnika interesa jedne strane države.”

“I vjerovatno u njeno ime, jer to nije interes Srbije, ponovo našu zemlju zavađa sa gotovo svim susjedima. Ne krijući previše da su mu bliži interesi režima u Kremlju, nego javni interes građana Srbije, Dačić je primjer modernog kvislinga koji bez stida promoviše tuđe interese i još ih predstavlja kao patriotizam”, naveo je Čanak.

 

NV / danas.rs

Na vrh