Čanak: Rusi, vratite nam naftnu industriju i idite kući

16. Mar 2017. | 12:52 | NV
Nenad-Čanak-1-LSV-600x340

Predsjednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak mišljenja je da energetski sporazum sa Rusijom treba raskinuti i pozvao tu zemlju da Srbiji vrati NIS i da “ide kući”.

“Iz raznih politikantskih razloga, Rusiji su poklonjena naša rudna bogatstva, nafta i prirodni gas, zajedno sa čitavom naftnom industrijom. Godine su prošle, a obećanja nisu ispunjena. Kosovo je nezavisno, Južnog toka nema, vratite nam NIS i idite kući”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je ocijenio da energetski sporazum dvije zemlje treba raskinuti, a da dok se to ne desi, treba povećati iznos rudne rente, da ne bi bila najniža u Evropi.

“Nedopustivo je da rudna renta, naknada koju kompanije plaćaju za eksploataciju nafte i gasa, u Srbiji po zakonu iznosi sedam posto a da taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća tri posto a razlika se izbija direktno iz novčanika Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, koje trpe štete od te eksploatacije, a pritom nemaju novca da riješe pitanje vodosnabdjevanja ili kanalizacije”, dodao je Čanak.

 

NV / Beta / foto lsv.rs

Na vrh