Ćatić: Srbi u Srebrenici ne bi imali od čega živjeti da nije povratnika Bošnjaka

26. Jun 2017. | 19:51 | NV
Hajra Catic(1)

Predsjednik Uruženja “Istočna alternativa” Vojin Pavlović najavio je postavljanje spomen-biste preminulom ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu, koji je 2015. stopirao usvajanje Rezoluciju o Srebrenici.

Osim imena Čurkina plan je da na bisti piše i “Hvala za rusko NE”.

Najavu postavljanja spomen-biste osudila je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Ona je u komentaru za agenciju Patria rekla da se trenutno nalazi u Srebrenici, i da ne vidi da postoje bilo kakvi radovi na izgradnji spomenika, ali da je porazno da postoje oni koji uopće razmišljaju da Čurkinu trebaju izgraditi spomenik u Srebrenici.

“Da nije povratnika Bošnjaka u Srebrenici, lokalni Srbi ne bi imali od čega živjeti. Taksisti, zanatlije, bilo koji drugi uslužni radnici ne bi imali posla da nije povratnika Bošnjaka. Žalosno je što nam vraćaju provokacijama”, rekla je Ćatić.

“Sigurna sam da veliki broj Srba, običnih građana ne podržava provociranje komšija Bošnjaka, iza toga stoji politika, ali se ljudi boje suprotstaviti takvoj politici”, dodala je Ćatić.

Priča o spomeniku bivšem ruskom abasadoru koji je vetom stopiro donošenje UN-ove rezolucije kojom bi se osudio genocid u Srebrenici u javnost je plasirana dvije sedmice prije obilježavanje godišnjice genocida 11. jula, kada će biti ukopani ostaci oko 60 srebreničkih žrtva identifikovani u posljednjih 12 mjeseci.

Usvajanje Rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a predložila je prije tri godine Velika Britanija, a podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije. Rezolucija nije usvojena zbog ruskog veta, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh