Čavić: Pogrešan potez Šnjegote

31. Aug 2017. | 23:11 | NV
dragan-cavic

Lider NDP-a Dragan Čavić smatra pogrešnom odluku glavnog revizora Duška Šnjegote da podnese ostavku i mandat stavi na raspolaganje Narodnoj skupštini Republike Srpske jer je time otežao poziciju svih koji “misle da se istina brani borbom”.

“Ostavka mora da bude razmatrana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je dužna da donese akt o razrješenju i da ponovi postupak i izabere novog revizora i njegovog zamjenika na isti mandatni rok od sedam godina”, rekao je Čavić novinarima u Banja Luci.

On je naveo da će stranke iz opozicije, u skladu sa Poslovnikom, u roku koji je predviđen na osnovu ove ostavke, dostaviti predsjedniku Narodne skupštine zahtjev za izmjenu dnevnog reda, čiji je prijedlog danas utvrdio Kolegijum.

Čavić je istakao da su stranke opozicije bile spremne da, ukoliko bi skupštinska većina pokrenula inicijativu za smjenu Šnjegote, napuste klupe Narodne skupštine i da više ne učestvuju u njenom radu, sve dok se, kako kaže, u ovu instituciju ne vrati demokratski kapacitet i djelovanje po zakonu i Poslovniku.

“Sa koalicionim partnerima zaključili smo i da je ovo tema o kojoj treba vrlo brzo da donesemo odluku jer je ukidanje posljednje nezavisne institucije u Republici Srpskoj za sprovođenje javnih poslova kontrole, u stvari Srpsku pretvorilo u državu bez ikakvog karaktera”, kaže Čavić.

On je naglasio da u narednim danima očekuje hitan sastanak sa ključnim ljudima iz tri stranke opozicije da bi definisali odnos prema političkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Čavić vjeruje da su Šnjegotu da podnese ostavku ubijedili “isti oni” koji su ga privolili i da se kandiduje za glavnog revizora.

“Ukoliko glavni revizor i njegov zamjenik budu razrješeni funkcije, a potom zaposleni u Vladi ili nekoj od institucija u kojima odlučuje Vlada o postavljenjima, biće jasno da im je zaprijećeno da im je bolje da se povuku, nego da budu razriješeni silom skupštinske većine i žive u represiji”, rekao je Čavić.

On je dodao da je to zaključio iz razgovora sa Šnjegotom, ali da mu nije htio otvoreno reći “da li je ostavku dao pod pritiskom”.

“Iz Šnjegotinog stava sam zaključio da ne odustaje od profesionalnih standarda i nalaza, ali da se, u ovakvoj politizaciji profesionalnog rada službe za javnu reviziju, odlučio na ovaj korak, kako bi praktično doveo Narodnu skupštinu u situaciju da raspravlja o njegovoj ostavci”, kaže Čavić.

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota potvrdio je danas Srni da su on i njegov zamjenik Darko Pejić danas Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeli ostavku, odnosno stavili toj instituciji mandate na raspolaganje i dalje postupanje.

Iz Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske navodi se da su oni stavili svoje mandate na raspolaganje u skladu sa odredbama Zakona o reviziji javnog sektora Republike Srpske.

 

NV / Srna

Na vrh