Magazin>>

Ćelije zeničkog zatvora u kojima su boravili pripadnici Mlade Bosne propadaju

8. Feb 2017. | 10:28 | NV
zenica celija gavrilo princip foto 2 patria

U ljeto ove godine navršavaju se 103 godine otkako je Gavrilo Princip, pripadnik jugoslavenske organizacije Mlada Bosna, izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, piše novinska agencija Patria.

Atentat je izvršen 28. juna 1914. godine u Sarajevu i poznat je kao Sarajevski atentat. Događaj je uzrokovao početak Prvog svjetskog rata i ušao u svjetsku historiju. Smatra se da su članovi Mlade Bosne bili pod kontrolom organizacije „Crna ruka” iz Srbije.

Postoji nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini koji danas asociraju na nemili događaj iz 1914., među kojima su Muzej u Sarajevu, kao i ćelije u zeničkom zatvoru. Ni jedno od ovih mjesta danas nije dovoljno eksploatisano turistički.

Primjerice, u zeničkom zatvoru i danas postoje ćelije u kojima su bili pritvoreni neki od članova Mlade Bosne. Navodno da je neko vrijeme u Zenici boravio i Gavrilo Princip, prije nego je prevezen u zatvor Terezin u Češkoj.

Vrata na jednoj od ćelija zeničkog zatvora datiraju upravo iz perioda kada su u njima boravili pripadnici Mlade Bosne.

Mjesto je danas zapušteno, i ne služi nikome. Jedno vrijeme zenički zatvorenici u ovim ćelijama su uzgajali šampinjone, piše Patria.

 

NV / nap.ba

Na vrh