Čelnici CDU-a žele veliku koaliciju sa SPD-om

27. Nov 2017. | 14:35 | NV
angela_merkel

Čelnici Kršćanskih demokrata (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel jednoglasno su se dogovorili nakon četverosatnog sastanka u Berlinu da će raditi na takozvanoj velikoj koaliciji sa Socijaldemokratima (SPD) lijevog centra kako bi izašli iz političkog ćorsokaka u zemlji.

Poslanici pokušavaju pronaći put naprijed nakon što su pripremni pregovori oko još netestirane koalicije sa Zelenim i protržišnim Slobodnim demokratima (FDP) propali prošle sedmice.

Neuspjeh pregovora prošlog vikenda stavio je SPD pod rastući pritisak da se pridruži CDU i njenoj sestrinskoj bavarskoj stranci, Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), u velikoj koaliciji.

Čelnik SPD-a Martin Schulz ranije je odbacivao koaliciju – koja bi bila treća alijansa CDU/CSU/SPD pod čelništvom Merkel – nakon što je njegova stranka zabilježila rekordno nizak nivo podrške  na izborima održanim 24. septembra, ali je nagovijestio u posljednjim danima ublažavanje takvog stava.

Nakon nedjeljnog sastanka, Daniel Guenther, premijer savezne države Schleswig Holstein, izjavio je da postoji snažna saglasnost unutar CDU-a da su razgovori sa SPD-om prioritet. Također je kazao kako u stranci vlada optimizam da bi pregovori mogli biti uspješni.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Sigmar Gabriel, nekadašnji čelnik SPD, izjavio je, međutim, da bi ponavljanje trostranačke koalicije osiguralo sve osim izlaska iz političke krize.

Govoreći na skupu čiji su domaćin bile sedmične novine Die Zeit, Gabriel je izjavio da nakon propasti nedavnih koalicijskih pregovora niko ne treba očekivati da SPD iskoristi priliku da uskoči u novu koaliciju s konzervativcima. Također je kazao da novi izbori nisu nužno najbolje rješenje za izlazak iz krize, prenosi dpa.

 

NV / INS

Na vrh