Cerar: Arbitražna presuda može da bude sprovedena i bez Zagreba

21. Jul 2017. | 21:32 | NV
Ljubljana, 13.7.2015. - Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar obeæao je u ponedjeljak glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu postupno poveæanje vojnih troškova, potvrdila su dvojica dužnosnika nakon sastanka u Ljubljani. Na fotografiji Jens Stoltenberg i Miro Cerar.
foto HINA / Nebojša TEJIÈ / STA / mm

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da je Slovenija spremna da sama sprovede arbitražnu presudu o Piranskom zalivu, ukoliko Hrvatska nastavi da je ignoriše.

“Moja vlada će u svakom trenutku vući prave poteze i u tome će biti odlučna. Slovenija je spremna i na situaciju da sama sprovede arbitražnu presudu, iako bi bilo bolje da se to napravi u saradnji sa Hrvatskom”, rekao je Cerar nakon sjednice Vlade koja je razmatrala pitanja iz arbitražnog procesa.

On je naveo da će vjerovatno otići u septembru u Zagreb na sastanak sa hrvatskim premijerom Anrejem Plenkovićem, ali da se taj dijalog može i prekinuti ako bi se pokazalo da hrvatska strana samo odugovlači, da ne priznaje arbitražu niti presudu.

“Sa Hrvatskom uprkos svemu moramo pokušati da nađemo prostor za dogovor o sprovođenju presude, iako sam svjestan da će to biti naporno i da do toga neće biti lako doći”, rekao je Cerar.

On je dodao da ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec ima odobrenje da službeno protestuje i da upozori Evropsku komisiju ako bi dolazilo do graničnih incidenata u Piranskom zalivu.

“Odluka arbitara je ključna, jer definiše našu granicu sa Hrvatskom, ali pri njenom sprovođenju treba postupati odgovorno i odlučno, u okviru arbitražnog postupka i međunarodnih standarda”, rekao je Cerar.

Cerar je pitanje iz arbitražnog postupka stavio na dnevni red Vlade zbog kritika koalicionih partnera da pokazuje premalo odlučnosti u odnosima sa Hrvatskom.

Ministri poljoprivrede Dejan Židan i vanjskih poslova Karl Erjavec, šefovi preostalih koalicionih stranaka, predlagali su Ceraru da se arbitražna presuda sprovede odmah, bez dogovaranja sa Hrvatskom i da otkaže dogovoreni susret sa Plenkovićem u Zagrebu u septembru.

Na sastanku sa Plenkovićem u LJubljani prije nedjelju dana, Cerar je rekao da će sa Hrvatskom voditi dijalog o sprovođenju presude koja je konačna i obavezujuća za Zagreb, dok je hrvatski premijer ponovio stav da arbitražna presuda u Hrvatskoj neće imati pravnih učinaka i predložio dijalog o nizu otvorenih pitanja, među njima i o graničnom.

Arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a ta zemlja je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

 

NV / Srna

Na vrh