Bh. razglednica>>

Cesilie Carlton i Gary Hunt pobjednici skokova sa Starog mosta u Mostaru

16. Sep 2017. | 20:31 | NV
3(24)

Treće takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji ispunilo je očekivanja. Pred 17.000 gledalaca, najbolji svjetski skakači i skakačice priredili su vrhunski sportski spektakl i demonstrirali magiju skokova, piše agencija Patria.

Na kraju ovog dana za pamćenje, kao novi kralj i kraljica Starog mosta izašli su Cesilie Carlton i Gary Hunt.

Do početka takmičenja, plažu ispod Starog mosta preplavila je rijeka od 17.000 gledalaca. Ispunjen je bio svaki djelić prostora s kojeg je bilo moguće pratiti skokove: okolni restorani i kafići, terase i krovovi kuća, Lučki most, stijene uz Neretvu, ali i sama Neretva – čamcima punim gledalaca. Pored Mostaraca i brojnih turista, u grad na Neretvi je pristigao i veliki broj gledalaca iz svih dijelova BiH.

Naravno, pokazalo se da su imali itekako dobar razlog za dolazak. Preko dva sata ‘vanzemaljskih’ skokova i nevjerovatnih akrobacija, sjajna atmofera i vatrena publika, dramatično takmičenje puno preokreta – zadovoljeni su svi uslovi da jedan događaj ponese epitet spektakla za pamćenje.

U takmičenju muškaraca, šestostruki prvak Gary Hunt je iz trećeg pokučaja konačno uspio trijumfovati u Mostaru. Drugi je bio Steven LoBue (SAD), dok je osvajanjem trećeg mjesta veliko iznenađenje priredio 22-godišnji skakač iz Rusije, Nikita Fedotov, kojem je ovo bio debitantski nastup u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu.

U takmičenju žena, pobjedu je odnijela Amerikanka Cesilie Carlton, koja je prošle godine u Mostaru bila druga. Slijede je Helena Merten (Australija) na drugom i Anna Bader (Njemačka) na trećem mjestu. Ovakav rasplet u Mostaru sasvim neočekivano je unio neizvjesnost u prvenstvo žena.

Naime, aktuelna prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, morala je propustiti takmičenje zbog povrede koju je pretrpila na treningu u petak. Umjesto da iskoristi veliku bodovnu prednost koju je imala i u Mostaru ovjeri titulu, sada joj se nekoliko skakačica priključilo u utrci za titulu i sve će ipak biti odlučeno na posljednjoj stanici sezone, krajem oktobra u Čileu.

Sve u svemu, na Starom mostu svi su još jednom bili na visini zadatka: kako skakači i skakačice, tako i fenomenalna publika u Mostaru, ali i cijela organizacija ovog fantastičnog takmičenja.

Ovo je definitivno vrsta događaja koji našu zemlju stavljaju na mapu svijeta i prikazuju je u najboljem mogućem svjetlu.

Helena Merten of Australia dives from the 21 metre platform on Stari Most during the first competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series at Mostar, Bosnia and Herzegovina on September 15, 2017.

NV / NAP

Oznake:

Na vrh