Chomksy: EU prijeti raspad zbog kraha neoliberalne politike

2. Dec 2016. | 07:59 | NV
288365

Američki lingvista i filozof Noam Chomsky smatra će uspon desnice i stavova protiv establišmenta kao rezultat neuspjele neoliberalne politike u Evropi vjerovatno dovesti do kraha Evropske unije, što bi, kako ocjenjuje, bio “tragičan razvoj događaja.”

On je, u intervjuu za “Russia Today”, rekao da kandidatkinja francuske krajnje desnice za predsjednika države Marine Le Pen, koja želi referendum o članstvu Francuske u EU, ima velike izglede da pobjedi na predsjedničkim izborima 2017. i pokrene inicijativu za takozvani Frexit.

Chomsky, takođe, smatra da Njemačka nije ta koja bi pokrenula raspad Unije jer, kako kaže, ona ima koristi od tog bloka. “Kada bi se Unija raspala, to bi bio tragičan razvoj događaja”, kaže Chomsky.

Chomsky objašnjava da je neuspjela neoliberalna politika prošle generacije uticala na ovako veliki porast popularnosti desničarskih stranaka.

“Ti programi su osmišljeni na način da dovedu stagnacije i čak propadanja velikog dijela stanovništva. Također su teško potkopali demokratiju, što je čak očitije u Evropi nego u SAD”, kaže Chomsky.

Prema njegovim riječima, rezultat tih procesa je to što su ljudi gnjevni, razočarani, sa srušenim nadama u budućnost.

Iako hvali evropske integracije kao jedno od “najvećih dostignuća u periodu poslije Drugog svjetskog rata”, Chomsky ističe da je ta struktura postala praktično nefunkcionalna.

“Uspostavljanje jedinstvene valute bez odgovarajuće političke strukture je recept za propast”, kaže on, dodajući da “ne postoje mehanizmi koji bi omogućili da bogati sektori pomažu siromašnim u teškim vremenima u EU”.

Američki filozof i lingvista se osvrnuo i na program novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa, rekavši da ga ne smatra “antiestablišmentskim kandidatom”, imajući u vidu i to da je za ministra finansija odabrao čovjeka koji dolazi iz bankarske grupacije Goldman Sachs.

 

NV / Tanjug

Na vrh