Čileanski domoroci zapalili autobus zbog najavljene posjete pape

11. Nov 2017. | 08:16 | NV
papa-franjo

Pripadnici plemena Mapuche u Čileu zapalili su jedan autobus i dijelili letke u znak protesta zbog predstojeće posjete poglavara Rimokatoličke crkve regionu na jugu zemlje, koji to pleme smatra svojom teritorijom, saopštila je čileanska policija.

Policija je navela da je autobus zapaljen u Araucaniji, regionu udaljenom oko 600 kilometara od glavnog grada Santiaga.

“Vatra za crkve. Papa Franjo, nisi dobrodošao u Araucaniju”, pisalo je na lecima.

Papa Franjo će biti u posjeti Čileu od 15. do 18. januara, a u Temucu, glavnom gradu Araucanije održaće govor 17. januara.

Mapuche su najveća domorodačka grupa u Čileu koja je 300 godina pružala otpor španskim osvajačima, dok ih vojni porazi krajem 19. vijeka nisu natjerali na povlačenje u Araucaniju. Čileanska vlada je potom podstakla imigrante iz Evrope da kolonizuju tu oblast.

Većina starosjedilačkog stanovništva u toj oblasti danas živi u siromaštvu, na zemlji koja pripada kompanijama za preradu drveta ili nasljednicima evropskih kolonista. Neke radikalne frakcije Mapucha su spaljivale crkve i imanja, zahtjevajući da im zemlja bude vraćena.

Čileansku policiju optužuju za primjenu nasilja nad pripadnicima te zajednice, koje uključuje upade u njihove domove tokom racija, bacanje suzavca i pucanje na žene i djecu gumenim mecima.

 

NV / Beta

Oznake: >

Na vrh