Članovi kolegija oba doma PS BIH razgovarali sa izvjestiocem EP

28. Jan 2017. | 08:41 | NV
270117 kolegij oba doma - izvjestilav ep 1a

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sastali su se sa izvjestiocem Evropskog parlamenta (EP) za BiH Cristianom Dan Predom koji ih je upoznao sa procesom pripreme Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2016. godinu koja bi trebala biti usvojena polovinom narednog mjeseca.

Gospodin Preda na jučerašnjem sastanku rukovodstvu domova PSBiH uručio je pregled do sada uloženih amandmana na Nacrt izvještaja o Izvještaju Komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu ističući da će oni biti usaglašavani do plenarne sjednice Evropskog parlamenta kao i da će o amandmanima biti moguće raspravljati i na sjednici EP koja se očekuje 15. februara.

Članovi kolegija domova pohvalili su rad na izradi Nacrta izvještaja, međutim istovremeno su upozorili da bi olako usvajanje nekih amandmana moglo pogrešno prikazati stanje u BiH i narušiti njenu političku stabilnost. Tako je predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović pozvao evropske parlamentarce da učine sve kako bi rezolucija bila odraz stvarnog stanja i kako bi se izbjegla svojevrsna lobiranja na osnovu kojih bi finalni tekst bio nešto što odgovara pojedinim a ne svim stranama u Bosni i Hercegovini. Džaferović je posebno ukazao na nejasnoće i probleme koje mogu izazvati amandmani u kojima se govori o federalizmu a da pri tome puno značenje tog pojma nije pojašnjeno.

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić je ukazao i na potrebu da se na pravi način te u stvarnom a ne prenaglašenom obimu govori o pitanju radikalizacije i terorizma kako bi eventualni dijelovi rezolucije koji govore o ovim problemima bili utemeljeni na činjenicama. On je također dodao da će Parlamentarna skupština BiH činiti sve da što prije riješi pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava kao i konačno razriješe problemi oko izbora u Mostaru.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak danas je istaknuo da niko ne dovodi u pitanje potrebu fokusiranja na socijalno-ekonomske reforme, međutim, po njemu, istovremeno je nužno i sistematski otkloniti krupna politička razilaženja oko presude Sejdić i Finci protiv BiH, izbornog zakona kao i izbora delegata u federalni Dom naroda. Gospodin Čolak apostrofirao je i potrebu da se naglasi nužnost reforme u oblasti pravosuđa, prije svega Visokom sudskom i tužilačkom vijeću kao i Tužiteljstvu zbog čega se sporo procesuiraju ratni zločini.

Govoreći o načinu na koji strane u Bosni i Hercegovini vide prioritete i reformske poteze koje bi trebalo vući, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić danas je rekao da je dobro da razlike ne postoje kada se ocijenjuje da nema stvarne i institucionalne borbe protiv korupcije. Uz to on je ukazao i na problem nepoštivanja slobode medija u Bosni i Hercegovini i ozbiljnost problema sa kojima se susreću i javni i komerijalni informativni sistemi. Bosić je također iznio ocjenu da se svjesno proizvode krize kroz insistiranje na prošlosti, borbama oko datuma umjesto da se bavimo stvarnim životnim problemima građana.

Izvjestilac Preda pojasnio je mehanizam u okviru kojeg se dolazi do konačnih ocjena u Evropskom parlamentu. Kako je rekao, stavovi se utvrđuju na osnovu kompromisa i stav o Bosni i Hercegovini predstavljat će rezultat uvažavanja mišljenja većine zemalja članica EU.

 

NV

Na vrh