Članovi Predsjedništva BiH primili izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dana Predu

7. Jun 2017. | 23:12 | NV
pbih-danpreda

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović iskazali su dobrodošlicu članu Evropskog parlamenta i izvjestiocu za BiH Cristianu Danu Predi te njegovoj delegaciji  u kojoj je i Tonino Picula, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o najnovijim aktivnostima na putu Bosne i Hercegovine ka EU, te o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli zadovoljstvo posvećenošću Evropske unije evropskom putu Bosne i Hercegovine i jasnoj poruci o otvorenoj perspektivi članstva u EU za regiju zapadnog Balkana. U tom kontekstu pozdravljena je i snažna podrška evropskom putu BiH,  iskazana od strane Evropskog parlamenta.

Izrazili su očekivanje da će se podrška institucija EU i država članica nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na evropskom putu, posebice u postupku stjecanja statusa kandidata. BiH je snažno opredijeljena da održi pozitivan zamah i da nastavi reformske procese i napredak u okviru procesa integriranja u EU.

Provedba Reformske agende, efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine, naglasili su članovi Predsjedništva BiH.

Izvjestilac Dan Preda je pozdravio napredak u provedbi reformi i odlučnost BiH da nastavi  institucionalne i socioekonomske reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformu pravosuđa i državne uprave. Također je kazao da Evropski paralment želi pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, istaknuvši da vlasti na svim nivoima trebaju ostati na reformskom putu koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića prisustvovala savjetnica Marija Milić.

 

NV

Na vrh