Članovi Skupštine Međureligijskog vijeća odaju počast žrtvama ratova

21. Apr 2017. | 13:18 | NV
MRV

Međureligijsko Vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV) će u ponedjeljak 24. 4. 2017. godine organizirati obilazak mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Židova, sa ciljem skretanja pozornosti na neophodnost poštivanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Obilazak Kazana, Križančevog sela, Kruščice i Korićanskih stijena će zajednički predvoditi predsjednik MRV-a episkop Grigorije i članovi Skupštine kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić i g. Boris Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice.

Osim navedenih, mjesta stradanja će posjetiti i delegacije crkava i vjerskih zajednica, te delegacije partnerskih organizacija, fondacija Maximilijan Kolbe i Konrad Adenauer, CRS-a, OSCE-a, USAID-a i Ambasade SAD-a. Na obilazak mjesta stradanja su pozvani i članovi Predsjedništva BiH, premijeri i predsjednici Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo, te načelnici općina Stari Grad, Vitez i Kneževo.

 

NV

Na vrh