Cormack: Obilježavanje genocida danas, jednako je važno kao i kada se desio

9. Jul 2017. | 16:08 | NV
sarajevo4(2)

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack među brojnim građanima i zvaničnicima odala je ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu počast žrtvama genocida, piše agencija Patria.

“Danas sam ovdje kao što su moje kolege iz Američke ambasade svake godine ovdje, a kako bi odala počast žrtvama genocida u Srebrenici. Užasni genocid koji se desio u Srebrenici je nešto što obilježavamo svake godine. Danas je to važno kao i što je bilo važno onda kada se desio i svi to treba da radimo”, kazala je ambasadorica Cormack.

Ona je položila cvijeće i odala počast koloni sa tabutima koja je iz Visokog krenula prema Potočarima, gdje će 11. jula biti održan ukop i dženaza za 71 identifikovanu osobu srebreničkog genocida.

“Željela sam biti ovdje da bih odala počast žrtvama i pošto sam i sama majka želim reći Majkama Srebrenice da suosjećam sa njima kao i sa svim ljudima, porodicama i prijateljima”, poručila je Maureen Cormack.

Među žrtvama se nalazi i pet maloljetnika, a najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

 

NV / NAP

Na vrh