Čović: Izborni zakon će biti usvojen do kraja godine

13. Jul 2017. | 22:54 | NV
dragan(23)

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je danas nakon održanih sastanaka sa čelnicima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem da je jasno da vlast ne funkcionira i da nema parlamentarne većine, piše agencija Patria.

On je kazao da u ponedjeljak preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH i da će tom prilikom boraviti u Briselu te će BiH morati imati neki revidirani plan reformi i aktivnosti vezano za obaveze na evropskom putu.

“Kod gospodina Izetbegovića ostali smo da tražimo zajednička rješenja jer smo naglasili da ima puno problema u funkcioniranju dvije stranke i to ne treba sakrivati”, kaže Čović.

“Sa Radončićem upravo suprotno kao i sa Dodikom jučer. Zaključak je da radimo ovih 14 mjeseci do izbora, a ne da ih koristimo kao da smo već u izbornoj kampanji koja će nas istrošiti”, kazao je Čović.

On nije želio precizno odgovoriti na optužbe Izetbegovića da su se hrvatski ministri u Vijeću ministara povukli i nisu prihvatili Transportnu zajednicu, a jesu predstavnici RS-a u Vijeću ministara. Kazao je da on nije predsjedavajući Vijeća ministara i da to treba pitati njega.

“Moj stav je da se nije smjelo desiti da znamo da je Trst 12. jula i da se igramo sa ugledom države da idemo na skupove, a nemamo jasan stav Predsjedništva, Parlamenta, Vijeća ministara.”

Čović je na pitanje oko izbornog zakona tvrdio da će on vrlo brzo biti usvojen u Domu naroda PS BiH.

“Vjerujem da će u 9. i 10. mjesecu biti i u Zastupničkom domu i ja vas uvjeravam da ćemo imati usvojen zakon. U Predstavničkom domu nemamo većinu i na tome treba raditi. To će biti usvojeno, a koja će forma to je sad drugo. Meni je bitno da jedan narod ne bira drugom člana Predsjedništva i klubove naroda”, kazao je Čović.

 

NV / NAP

Na vrh