Čović najavio intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim nivoima u BiH

17. Apr 2017. | 22:56 | NV
dragan_covic

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je novinarima danas u Sarajevu, na uskršnjem prijemu kod kardinala Vinka Puljića, da su blagdani uvijek jedan motiv da svi drugačije, realnije gledamo na život.

“Da smo mogli mnogo više uraditi u proteklom vremenu od onoga što smo uradili, mogli smo. Da imamo zastoj u zadnjih godinu dana u funkcioniranju tog našeg partnerstva, imamo, ali sada iz toga treba izaći”, smatra Čović.

Dodao je da će učiniti sve sa svoje strane da zaštiti dostojanstvo čovjeka u BiH, “da osiguramo apsolutnu jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom koraku BiH, da se u BiH živi bolje“.

“To je, na neki način, vrlo jasna misija i hrvatskog člana Predsjedništva, ali i svih nas koji smo u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti na svim razinama u BiH. Očekujte u narednih 15-tak dana, već nakon sutrašnje odluke Predsjedništva HNS-a, intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim razinama u BiH da bi se živjelo bolje”, istaknuo je Čović.

Dodao je da se to ne odnosi samo na izborni zakon, nego puno drugih stvari koje su pripremili, kako na razini države, tako na razini entiteta i županijskim razinama.

Upitan ima li minimuma dogovora s partnerima u vlasti, prije svega sa SDA, vezano za izborni zakon, odgovorio je da su se dugo dogovarali “godinu i po dana i vjerovatno vama dosadili pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa ne bi izbora“.

“Pa bi sad trebali tako isto govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kad je u pitanju konstitutivnost naroda, što znači domovi naroda, što znači članovi Predsjedništva…Mislim da smo imali jednu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bismo lagali, da više ne bismo iznosili različite stavove u javnosti, transparentno u parlamentu ćemo o tome pričati dalje”, kazao je Čović.

Upitan da li je tačna informacija koja se pojavila da HDZ uslovljava SDA akcizama u parlamentu da bi podržali izmjene izbornog zakona, Čović je naglasio kako je “besmisleno komentirati bilo kakvo uslovljavanje bilo koga, ponajmanje HDZ-a prema bilo kome i kada je u pitanju fiskalna problematika, kad je u pitanju izborno zakonodavstvo ili kompletne reforme koje smo trebali podrediti euroatlanskom putu BiH“.

“Znači, ucjenjivanja nema. Jedina ucjena koju mi stavljamo je danas na teret svima, da moramo odmah donositi odluke, a ne za šest mjeseci, ne za 12 mjeseci”, zaključio je Čović.

 

NV / Fena

Na vrh