Čović održao sastanak s ambasadorom Edwardom Fergusonom: Prioritet mir, stabilnost i jednakost

25. Sep 2017. | 22:50 | NV
čović-ferguson2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u Kabinetu u Mostaru održao sastanak s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwardom Fergusonom.

Sagovornici su razgovarali o ispunjenju preduslova za realizaciju kandidacionog statusa BiH u EU, što posebno podrazumijeva ispunjenje obaveza oko upitnika Evropske komisije.

Tema razgovora bilo je i mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u krajem godine, te izmjene Izbornog zakona BiH u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Zajednička je ocjena da je nužno da svi odgovorni politički akteri u predstojećem periodu značajno unaprijede i intenziviraju uzajamnu komunikaciju, te ulože krajnji napor u kreiranje ambijenta povoljnog za rješavanja navedenih ključnih izazova do kraja tekuće godine, prije ulaska u narednu izbornu godinu.

Prioritet svih naroda u BiH su mir, stabilnost i jednakost, što nameće veliku obavezu da se krajnje odgovorno, iskreno i konstruktivno pristupi rješavanju ovih pitanja.

Čović je također informisao ambasadora Fergusona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te istakao kako je za stabilizaciju prilika i unapređenje ukupnih odnosa u zemlji od posebnog značaja promjena Izbornog zakona. U tom smislu, pozitivno je što će se prijedlog izmjena predložen od stranaka okupljenih oko HNS, nakon što je prošao provjeru valjanosti Ustavnog suda BiH, uskoro naći u redovnoj proceduri u Predstavničkom domu PSBiH, kao i neki drugi prijedlozi koji su najavljeni a koji trebaju biti takvi da potpuno osiguravaju zaštitu općeg izbornog prava, te ustavnog načela legitimnog predstavljanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se složili da je to prilika da se kroz otvorenu, dobronamjernu i konstruktivnu raspravu dođe do krajnje inkluzivnog rješenja, koje garantuje provedbu sudske odluke Sejdić-Finci, kao i da svaki konstitutivni narod može izabrati po jednog člana Predsjedništva, tj. da se onemogući da jedan narod bira dva člana Predsjedništva BiH.

Ambasador Ferguson je na kraju susreta još jednom naglasio da će njegova zemlja nastaviti pružati punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu.

 

NV

Na vrh