Čović se susreo sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom

21. Sep 2017. | 21:13 | NV
Čović-Guterres2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN s Antoniom Guterresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom Čović je istaknuo kako je BiH trenutno u procesu sveobuhvatnih reformi, iako smo svjesni da naše ambicije možda neće odgovarati našim kapacitetima, te da su pred nama brojni izazovi. Zbog toga je BiH spremna za učenje iz pozitivnih iskustava drugih zemalja.

Također je informirao generalnog sekretara Guterresa o visokom nivou saradnje s Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija i rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini, te kako BiH visoko cijeni pomoć koju ovaj ured, ali i ostale specijalizirane agencije UN pružaju našoj zemlji, posebno u oblasti ekonomskog razvoja i u kontekstu implementacije Agende 2030.

Bilo je govora i o učešću BiH u mirovnim operacijama UN, te da je ukupno 45 bh. službenika u mirovnim misijama UN kao direktni doprinos očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

Na kraju susreta Čović je uputio poziv glavnom sekretaru Guterresu da u skorijoj budućnosti posjeti BiH.

 

NV

Na vrh