Čović susreo se s Vučićem i predsjednikom SR Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom

3. Jun 2017. | 16:06 | NV
Čović i Steinmeier

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku Brdo – Brijuni procesa, pred početak ovog sastanka održao je tête-à-tête s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku su sagovornici naglasili dа је unаprеđеnjе bilаtеrаlnih оdnоsа dviju država оd izuzеtnе važnоsti za cjelokupnu atmosferu saradnje u regiji i pozicioniranje kao sigurnog i privlačnog prostora za ulaganja.

Stabilna i evropska BiH, zemlja svih njezinih ravnopravnih naroda, je prioritet našeg djelovanja, kazali su sagovornici. Na kraju sastanka su također zaključili da je prihvatanje određenih vrijednosti, pravila i standarda na putu ka europskim integracijama, čemu obje zemlje teže, podrazumijeva zа ove dvije države dosljednu provedbu rеfоrmi na tom putu.

Dragan Čović imao je odvojeni razgovor s posebnim gostom ovogodišnjeg sastanka Brdo – Brijuni procesa, predsjednikom SR Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom. Hrvatski član Predsjedništva BiH istaknuo je da je SR Njemačka jedna od najvažnijih partnera BiH kada je riječ o našem euroatlantskom putu. Također je istaknuo da je SR Njemačka jedna od najznačajnijih zemalja partnera Bosni i Hercegovini u vanjskotrgovinskoj razmjeni i jedan od najvećih bilateralnih donatora koja već godinama pruža značajnu podršku BiH, na čemu se hrvatski član Predsjedništva BiH zahvalio njemačkome predsjedniku.

Njemački predsjednik Steinmeier je dobro upoznat s aktuelnom situacijom u BiH u koju je službeno dolazio u više navrata kao ministar vanjskih poslova te zemlje. On je obećao  daljnju pomoć Njemačke pri euroatlantskom integriranju naše zemlje, uz uvjet ispunjavanja daljnih neophodnih reformi.

Sagovornici su složni da su konstitutivnost i jednakost svih naroda u BiH temelj za evropsku BiH.

Po završetku sastanka Brdo – Brijuni procesa predviđeno je održavanje bilateralnog susreta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom.

Čović i Vučić 1

NV

Na vrh