Čović u dvodnevnoj posjeti Briselu: Sastanci sa Mogherini, Tuskom i Hahnom

17. Jul 2017. | 23:00 |
5 Predsjedatelj Čović - Mogherini 1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović s delegacijom boravi u dvodnevnom službenom posjetu Briselu, u okviru kojeg je predviđen susret s visokim dužnosnicima EU i Kraljevine Belgije.

Prvi dan posjete susreo se s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini.

U razgovorima koji su vođeni Čović je detaljno informirao sugovornike o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu potporu i razumijevanje koje pokazuju prema BiH u kontekstu njenih evropskih integracija.

Činjenica da prvi dan predsjedavanja počinje u evropskoj prijestolnici potvrda je nastojanja da se evropski put ponovno vrati u središte napora, te čvrste opredijeljenosti za stabiliziranjem prilika i ubrzanjem vidno usporenih reformskih procesa u našoj zemlji. S tim u vezi,  predstojeće razdoblje predsjedanja biće do kraja posvećeno ispunjavanju obaveza nužnih kako bi BiH najkasnije početkom naredne godine ostvarila status kandidata, te s te pozicije otpočela pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu istaknuta je važnost dinamiziranja provedbe institucionalno-političkih i ekonomskih reformi, kako bi se osnažio integracijski momentum i kreirale pretpostavke za brže kretanje BiH na njenom evropskom putu.

Svi sagovornici su se složili da bezuslovna opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH nema alternativu, posebno iz razloga što se u proteklom razdoblju pokazalo da usporavanje evropske dinamike slabi unutarnju koheziju BiH, čime se omogućava jačanje antieuropskih tendencija i utjecaja. Stoga je u predstojećem razdoblju nužno mnogo brže rješavati sva otvorena pitanja.

Dužnosnici EU su izrazili svoju punu potporu evropskom putu BiH i nastojanjima predsjedavajućeg Predsjedništva da u suradnji sa svojim kolegama iznova dinamizira evropski put Bosne i Hercegovine, kao jedini način da se ostvari potrebna stabilnost i omogući svekoliki razvoj bh. države i društva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

NV

Na vrh